Săptămâna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a decis să-şi menţină nemodificat plafonul de producţie, în pofida supra-ofertei de ţiţei care există în prezent pe piaţa mondială. Chiar dacă preţul unui baril de ţiţei este în prezent cu 60% sub nivelul înregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis să nu îşi reducă producţia şi, în mod inedit, în comunicatul oficial publicat la sfârşitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici măcar nu a precizat care este plafonul de producţie al cartelului.

Decizia OPEC arată îndârjirea de a menţine volumele de vânzări chiar dacă preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ din cauza supra-ofertei. În timp ce politica OPEC îi afectează pe ceilalţi producători care nu sunt membri ai cartelului, stocurile mondiale de ţiţei se vor majora şi mai mult după ce Iranul îşi va restabili exporturile, în urma ridicării sancţiunilor, apreciază IEA.

Cotaţia barilului Brent din Marea Nordului a coborât săptămâna aceasta sub pragul de 40 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii şase ani, în urma deciziei OPEC.

Abandonarea plafonului de producţie nu înseamnă că OPEC va reduce producţia deoarece cele mai mari state membre ale cartelului – Arabia Saudită şi Irakul – pompează deja ţiţei aproape de un nivel record, se arată în comunicatul Agenţiei Internaţionale a Energiei. Dar OPEC nu va majora producţia până când Iranul nu va finaliza acordul asupra programului său nuclear, care va ridica sancţiunile asupra exporturilor de ţiţei. Revenirea Iranului va ajuta probabil la majorarea stocurilor de petrol cu 300 milioane de barili, estimează IEA.

Producţia statelor care nu sunt membre OPEC se va contracta anul viitor cu 600.000 barili per zi, comparativ cu un avans de 2,4 milioane barili per zi în 2014, a previzionat vineri IEA.

Instituţia se aşteaptă ca cererea mondială de petrol să crească în 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi până la 95,8 milioane barili pe zi, după ce în acest an a crescut cu 1,8 milioane barili per zi până la 94,6 milioane barili pe zi.

Plafonul oficial de producţie al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru că potrivit mai multor studii producţia reală a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi.

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% în acest an, ajungând la mai puţin de 45 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei în pofida scăderii preţurilor.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. AGERPRES