Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) este „profund indignată” de introducerea impozitului minim pentru categoria agenţiilor de turism şi susţine că activitatea acestora „prezintă cota zero de evaziune fiscală”.

ANAT aminteşte că touroperatorii şi agenţiile de turism reprezintă intermediari între client (turist) şi furnizorul de servicii (hoteluri, transportatori etc.).

„Prin specificul activităţii agenţiilor de turism, fiecare client pleacă întotdeauna din agenţie cu contract, factură, chitanţă şi voucher, acestea constituind elementele în baza cărora turistul nu ar putea beneficia altfel de cazare, transport aerian, servicii de alimentaţie publică. Agenţiile de turism deţin contracte ferme şi au obligaţii de plată ferme faţă de hotelieri, structuri de alimentaţie publică şi cazare, precum şi faţă de companiile aeriene membre IATA, cu termene fixe şi stricte de plată, şi se numără printre cele mai disciplinate firme din economia românească”, potrivit unui comunicat transmis de ANAT.

Cer să fie scoşi din listă

În acelaşi timp, patronatul ANAT arată că susţinut întotdeauna eradicarea turismului la negru, care dăunează atât turistului, cât şi agenţiilor de turism.

ANAT solicită eliminarea paragrafului „agenţii turism şi activităţi ale touroperatorilor” din noua lege fiscală.

„ANAT consideră că noile prevederi desconsideră breasla agenţiilor de turism, în absenţa cunoaşterii profilului real al activităţii noastre, agenţiile de turism fiind din start suspectate drept evazioniste fiscal. ANAT îşi exprimă convingerea că introducerea agenţiilor de turism şi touroperatorilor în categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare şi că aceasta va fi reparată şi face apel la Ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului pentru a explica specialiştilor Ministerului de Finanţe profilul corect al activităţii agenţiilor de turism din România (identic cu cel al celor din intreaga lume)”, se mai spune în comunicat.

SURSA:Mediafax