La mai puţin de două ore de la acest anunţ, Fitch, care în prezent este singura agenţie care a evaluat SUA cu ratingul maxim AAA, a anunţat că şi-ar putea reduce cu o treaptă perspectiva.

Iată comunicatul agenţiei de rating Fitch: "În informarea din 16 august, în care a confirmat ratingul AAA al SUA, cu perspectiva "stabilă", agenţia a precizat că va ajusta valorile în funcţie de evoluţia economiei americane. Fitch a subliniat în acel moment că eşecul guvernului în încercarea de a ajunge la un acord va atrage reducerea ratingului – cel mai probabil, o revizuire a perspectivei "stabile" în "negativă", ceea ce înseamnă o şansă de peste 50% de retrogradare în următorii doi ani. Cel mai probabil, în cazul SUA, se va aplica retrogradarea cu o treaptă a ratingului".

Parlamentarii americani au anunţat, luni, că au abandonat efortul de a ţine în frâu datoria ţării, ceea ce reprezintă un semn că Washington nu va putea rezolva o dispută asupra impozitelor şi cheltuielilor până în 2013.

S&P, care la începutul lunii august a redus cu o treaptă ratingul maxim al SUA, din cauza îngrijorărilor cu privire la datoriile şi deficitul bugetului, a declarat că de această dată ratingul său nu va fi afectat de acest eşec.

La rândul său, Moody’s a anunţat că eşecul Comisiei este unul "informativ pentru analiza de rating, dar nu decisiv".

În urmă cu trei luni, a fost înfiinţată o "Supercomisie", pentru a identifica măsuri de reducere a deficitului bugetar cu 1.200 miliarde de dolari în următorii zece ani şi a datoriei de stat care a ajuns la 15.000 de miliarde de dolari, reprezentând 100% din PIB-ul anual.