Ministerul Finanţelor Publice reia un proiect prezentat pe vremea lui Eugen Teodorovici. Este vorba despre proiectul de lege care prevede amenzi pentru operatorii economici care nu şi-au instalat încă noile aparate de marcat electronice fiscale: între 8.000 şi 10.000 de lei. În plus, se vorbeşte şi despre confiscarea sumelor nejustificate sau suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul de Finanţe explică de ce a revenit în dezbatere publică cu acest proiect: “perpetuarea acestei situații în care o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar o altă parte, a rămas în expectativă, discriminează operatorii economici corecți și generează nemulțumiri în rândul acestora”.

Care este istoria acestui proiect de lege

Proiectul de lege a ajuns, în vara lui 2019, la Consiliul Economic şi Social. Documentul a fost întors la Ministerul de Finanţe, pentru că lipseau avizele interministeriale, iar după acel moment nu s-a mai revenit cu el, notează hotnews.ro.

Potrivit datelor de la jumătatea lunii noiembrie 2019, ANAF emisese numere unice de înregistrare pentru 512.469 aparate de marcat, iar la nivel național fuseseră instalate 481.111 aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.

În urmă cu o lună, premierul Orban comenta nemulţumirea operatorilor economici obligaţi să se doteze cu noile case de marcat: “Am discutat problema cu domnul ministru Cîțu. E un caz școală ăsta. Deci obligi firmele private să efectuze cheltuieli pentru a achiziționa case de marcat fără niciun fel de stimulent, ca să pui în funcțiune un sistem care te ajută pe tine ca stat să reduci evaziunea, să controlezi mai bine toate operațiunile, și tu nu achiziționezi serverele și toate softurile necesare. […] I-am solicitat noului ministru să finanțeze cât mai rapid procedurile de achiziție pentru punerea în funcțiune a sistemului. Cel mai probabil în luna mai-iunie, dacă nu există contestații. La noi precis o să se inventeze niște contestații.”