”Nu vom putea să atragem numeroşii turişti străini care caută bilete all inclusive dacă nu punem la punct oferte asemănătoare cu cele din Turcia, Grecia sau chiar Bulgaria”, a spus acesta. Agathon afirmă că declaraţiile referitoare la obezitatea sau alcoolismul cauzate de sistemul all-inclusive sunt ‘cel puţin neavenite’.

”Ar trebui să întrebăm reprezentanţii operatorilor TUI, Thomas Cook – Neckermann sau ITS dacă milioanele lor de clienţi pentru all- inclusive sunt obezi şi alcoolici ca să vedem dacă această declaraţie este serioasă sau dacă dovedeşte doar necunoaşterea pieţei turistice mondiale”, a subliniat el.

Fost ministru al Turismului, Dan Matei Agathon atrage atenţia că, atâta vreme cât anumiţi ‘presupuşi reprezentanţi ai turismului românesc’ ţin lucrurile pe loc şi practică turismul ca acum 50 de ani, nu este de mirare că România nu face faţă concurenţei ţărilor vecine şi că nu reuşeşte să atragă turiştii străini, care se vor îndrepta spre ofertele all inclusive din Antalya, din insulele greceşti sau de la Nisipurile de Aur, ignorând în continuare litoralul românesc.

‘De fapt, până şi turiştii din România vor continua să plătească bani mulţi pentru bilete all-inclusive în alte ţări şi vor umple hotelurile şi plajele din Bulgaria’, a concluzionat preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

Recent, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a declarat că sistemul all-inclusive este ‘la final de carieră’ şi că duce la obezitate, consum mare de alcool şi risipă.

‘Ofertele all-inclusive sunt la final de carieră. Acestea duc la obezitate, consum mare de alcool şi la risipă. În plus, turistul nu poate avea acces la mai multe oferte în momentul în care este în vacanţă’, a afirmat, miercuri, Mohammad Murad.

Nici preşedintele ANAT, Corina Martin, nu susţine sistemul all-inclusive, considerând că nu este o soluţie pentru litoralul românesc, întrucât turiştii vor să mănânce la restaurante diferite.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat, joi, la deschiderea Târgului de Turism al României, ediţia de primăvară 2012, că sistemul all-inclusive poate fi practicat în România dacă structurile de cazare ar fi adaptate acestuia.

”Ca să oferi all-inclusive în România trebuie să ai genul de structură care se pretează. Acest sistem poate să se preteze sau nu pentru anumite structuri de cazare. Este problema fiecăruia cât vrea să bea şi să mănânce, e problema hotelierilor dacă să ofere sau nu acest tip de servicii. Poate le-ar aduce mai mulţi turişti. Eu nu prefer all-inclusive, pentru că îmi place diversitatea. Dar dacă nu e genul meu de a face turism nu înseamnă că alţii nu îl practică”, a afirmat Cristian Petrescu.