Un bărbat în vârstă de 31 de ani a fost arestat în noaptea dintre miercuri spre joi la Londra, fiind bănuit că ar fi implicat în frauda gigantică pe care a anunţat că a descoperit-o banca elveţiană UBS. Bărbatul se numeşte Kweku Adoboli, potrivit cotidianului britanic Financial Times.
Potrivit paginii sale de Facebook, Adoboli are origini în Ghana şi este "fan" al postului TV Al Jazeera. Prin fapta sa acesta şi-a câştigat locul printre cei mai mari escroci financiari din lume. UBS, care are mai multe mii de angajaţi în birourile sale din Londra, a anunţat joi descoperirea unor tranzacţii frauduloase efectuate de unul dintre traderii săi, care ar fi putut produce pierderi de până la 2 miliarde de dolari.
Acest caz aminteşte de afacerea Jerome Kerviel din Franţa, în centrul căreia s-a aflat grupul Societe Generale. Operaţiunile neautorizate efectuate de acest trader au condus la pierderea a nu mai puţin de 4,9 miliarde de euro pentru banca franceză. Kerviel a fost condamnat ulterior la 5 ani de închisoare, dintre care 2 cu suspendare, şi obligat să plătească cele 4,9 miliarde de euro fostului său angajator.
Luna trecută banca elveţiană UBS anunţa că va concedia 3.500 de angajaţi pentru a reduce costurile anual cu două miliarde de franci elveţieni. În 2009, pierderile băncii elveţiene s-au redus la 2,7 miliarde de franci, după pierderile de 21,3 miliarde de franci elveţieni înregistrate în 2008, din cauza efectelor crizei financiare mondiale. UBS a beneficiat, în luna octombrie 2008, de un plan de salvare în valoare de 60 miliarde de dolari, fonduri alocate de guvernul elveţian.