”Primul satelit din istoria Afganistanului va fi lansat în următoarele şase luni”, a declarat ministrul afgan al telecomunicaţiilor şi informaţiilor, Amir Zai Sangin.

Prin intermediul satelitului, Afganistanul va beneficia de o mai mare conectare la lume, a precizat Sangin, adăugând că aceasta le va da posibilitatea canalelor de televiziune şi staţiilor de radio afgane să-şi reducă cheltuielile de transmisie.

Satelitul va fi lansat de o companie internaţională, fără a se preciza numele acesteia. Tot potrivit Xinhua, Afganistanul a făcut progrese remarcabile în domeniul comunicaţiilor în ultimul deceniu, având în vedere faptul că numărul canalelor de televiziune a ajuns la 75 şi cel al staţiilor de radio la 160. De asemenea, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă în Afganistan a depăşit 15 milioane, conform cifrelor oficiale afgane.

Cu toate acestea, doar 1,5 milioane din cei 26 milioane de locuitori ai ţării au acces la Internet. În prezent, peste 40 de companii de Internet operează în Afganistan.