Aproximativ jumatate dintre agentiile imobiliare din intreaga tara nu vor face fata crizei economice si isi vor stopa activitatea, a declarat pentru Capital.ro analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

„Tinand cont ca inainte de declansarea crizei pe piata autohtona existau 10.000 de agentii imobiliare, estimez ca pana la revenirea pietei aproximativ 50% dintre acestea isi vor inchide portile”, a afirmat Zilisteanu.

Potrivit acestuia, din numarul total de 10.000 de agentii la nivel national, 80% sunt agentii mici, dintre care 2.000 se afla pe piata bucuresteana.

„Cele mai afectate agentii imobiliare vor fi cele mici, cu numai cativa angajati. Acestea nu au suficiente resurse financiare pentru a supravietui scaderii tranzactiilor. Cu toate acestea, mare parte dintre ele nu vor da faliment, ci doar isi vor stopa activitatea, asteptand revenirea pietei”, a mai spus analistul imobiliar.

15 agentii membre ARAI si-au suspendat activitatea

Aproximativ 10% dintre membrii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si-au stopat activitatea in ultima perioada, pe fondul conditiilor dificile de pe piata.

„10-15 agentii imobiliare din Bucuresti si din tara si-au oprit activitatea in ultimele sase luni”, a declarat presedintele ARAI, Ruxandra Cleciu. Asociatia are aproximativ 200 de membrii in intreaga tara.

In ceea ce priveste comisioanele precepute la tranzactionare, Radu Zilisteanu a declarat ca se asteapta ca acesta sa scada. „Tocmai pentru ca numarul tranzactiilor a scazut, agentiile imobiliare vor fi nevoite sa faca unele concesii si sa scada din comision”, a spus analistul imobiliar.

Potrivit Ruxandrei Cleciu, piata imobiliara este inca blocata, fiind imposibila incheierea de tranzactii in lipsa acordarii de credite. Aceasta a mai spus ca revenirea pietei tine si de echilibrul economic al tarii.

ARAI lanseaza serviciul de listare multipla pentru a impulsiona piata

ARAI a anuntat lansarea serviciului de listare multipla MLS, serviciu prin care oferta imobiliara va avea o expunere mare catre public, sporind sansele de tranzactionare.

Astfel, fiecare agent imobiliar, membru MLS ARAI, va lucra in colaborare cu ceilalti membri MLS ARAI si cu ceilalti agenti din piata.

Prin MLS, atunci cand o proprietate este listata printr-un membru MLS ARAI, aceasta va putea fi prezentata si vanduta de toti ceilalti membri, propriilor clienti. In acest fel, o singura proprietate imobiliara va fi promovata de mai multe agentii membre ale ARAI si inscrise in serviciul de listare multipa.

Potrivit oficialilor ARAI, in acest program au intrat deja 50 de agentii.