"Franciza din România are un potenţial mare de creştere, pentru că la nivel mondial franciza este dezvoltată foarte mult. În Statele Unite ale Americii ea reprezintă 50% din retail, în Germania, Franţa, Marea Britanie – 30% din retail. În Grecia este mai puţin de 15%. Pentru România nu există statistici, dar vorbim de aproximativ 10% din retail. Pe termen scurt, piaţa românească de francize ar putea înregistra o creştere, reprezentând până la 15% din retail, în următorii doi – trei ani. Contează şi cum va evolua criza. Guvernul trebuie să aibă grijă pentru ca franciza este un instrument bun pentru IMM-uri", a afirmat Sotiris Yannakakis.

De asemenea, acesta a menţionat că francizele mici au mai mari şanse de dezvoltare în România, de exemplu franciza low-cost pentru sectorul IMM.

"Din cauza crizei globale, franciza este o oportunitate pentru oamenii care îşi pierd locul de muncă sau nu găsesc unul. O realitate a perioadei actuale este aceea că momentan oportunităţile de finanţare nu sunt disponibile, sau dacă sunt, nu vorbim despre finanţări mari. În acest context, franciza low-cost este o soluţie potrivită. Sunt concepte indicate pentru piaţa românească. De asemenea, antreprenorii români pot crea reţelele lor pentru a le vinde pe pieţele externe. Există, aşadar, potenţial în România, dar nu pentru afaceri mari, ci pentru investiţii mici. Vorbim de afaceri de 100.000 euro. Dacă oamenii au bani economisiţi, pot accesa un împrumut şi pot dezvolta o afacere", a declarat directorul general al Harvard Law School.

Sectoarele româneşti care atrag francizorii străini sunt, potrivit acestuia, e-learning, limbi străine, domeniul medical, îngrijire canină.

"Suntem interesaţi să participăm la întâlniri cu oameni de afaceri pentru că nu sunt experţi mulţi în România. Suntem dispuşi să cooperăm cu consultanţi din România. Sectoarele de interes ar fi e-learning, limbi străine, domeniul medical, îngrijire canină. Sunt sectoare inovative şi există spaţiu pentru orice", a precizat acesta.

La IFBE 2011 participă 42 de expozanţi, francizori, ministere, organizaţii neguvernamentale, organizaţii ale oamenilor de afaceri din România şi străinătate. Expoziţia, organizată de Asociaţia Română de Franciză şi EcoRefill, desfăşurându-se la Word Trade Plaza, în perioada 20-22 mai 2011.

Asociaţia Română de Franciză are 61 de membri, dintre care 32 de membri străini care nu sunt activi încă pe piaţa din România.

Cea de a doua ediţie a IFBE îşi propune susţinerea spiritului anteprenorial, promovarea de noi concepte de franciză, precum şi recrutarea de noi parteneri francizaţi.

Conform organizatorilor, la IFBE sunt aşteptaţi peste 4.000 de vizitatori.
SURSA: Agerpres