Grupul german HeidelbergCement, producător de materiale de construcţii prezent şi în România, a înregistrat afaceri de 5,47 miliarde euro în primul semestru, în urcare uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca şi profitul operaţional, care a avansat la 474 milioane euro.

Compania a avut, în primele şase luni ale anului 2009, o cifră de afaceri de 5,37 miliarde euro şi un profit operaţional de 457 milioane euro.

Profitul net a coborât în perioada analizată la numai cinci milioane euro, de la 318 milioane euro în primul semestru al anului trecut, scădere motivată prin cheltuielile suplimentare de restructurare şi refinanţare, se arată în raportul grupului.

În trimestrul al doilea, cifra de afaceri a HeidelbergCement a urcat cu 10%, de la 3 miliarde euro la 3,3 miliarde euro, iar profitul operaţional a urcat de la 446 milioane euro la 492 milioane euro.

Profit peste aşteptări

Profitul operaţional din trimestrul al doilea a depăşit estimările analiştilor, datorită cererii pentru materiale de construcţii după încheierea unei ierni neobişnuit de grele, care a oprit activitatea din sectorul construcţiilor.

Directorul general al HeidelbergCement, Bernd Scheifele, a reiterat că grupul este bine poziţionat să crească într-un ritm superior creşterii economice din 2010 şi 2011.

Datoria netă a companiei a crescut în trimestrul al doilea cu 100 milioane euro, la 9,07 miliarde euro.

Datoriile celui de-al patrulea producător de ciment la nivel mondial au explodat în 2007, când grupul a cumpărat rivalul britanic Hanson pentru 16 miliarde de dolari.

HeidelbergCement deţine în România companiile Carpatcement, Carpat Beton şi Carpat Agregate.

SURSA: Mediafax