Compania Virgin Galactic a miliardarului britanic Richard Branson va începe să efectueze zboruri spaţiale cu turişti începând cu anul viitor. Anul 2014 a fost anunţat de către magnatul Richard Branson, după testarea cu succes a navetei SpaceshipTwo.  Aparatul a fost ridicat la altitudinea de 14 km de către nava purtătoare, apoi SpaceShipTwo s-a desprins după care și-a pornit motorul rachetă timp de 20 secunde. Naveta a urcat până la o altitudine de 21 km și a atins viteza maximă de 1,43 Mach.

Unul dintre punctele importante ale zborului a fost încercarea mecanismului de încetinire la reintrarea în atmosferă. Aripile vehiculului se pot ridica într-un unghi de 65 de grade, ceea ce creează o rezistenţă mare la înaintare şi permite reducerea vitezei, pentru ca aeronava să reintre în atmosferă în deplină siguranţă.

SpaceshipTwo, denumită şi Enterprise, este o varianta a vehiculului-prototip SpaceShipOne, care a câştigat prestigiosul concurs X-Prize, dupa ce a zburat 100 de km în altitudine, în 2004. Spre deosebire de SpaceShipOne, SpaceshipTwo este mai masivă, având o capacitate de 8 locuri – 2 pentru piloţi şi 6 pentru turiştii spaţiali.

Până acum, Virgin Galactic, firma care operează naveta, a vândut 430 de bilete la preţul de 200.000 de dolari fiecare. Zborul suborbital va dura aproximativ două ore şi jumătate, iar turiştii vor avea parte de câteva minute de imponderabilitate.

<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/tqYAQdNWQjQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/H-khULLjtgU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>