Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, a invitat 2.700 de persoane să discute despre reforme politice, în cadrul unei “adunări a poporului”, deschisă joi. Oponenții consideră acest demers ca fiind o păcăleală menită a-l ajuta să se agaţe în continuare de putere, transmite Reuters.

Președintele Lukaşenko este la conducerea ţării din 1994, însă se confruntă cu un val fără precedent de proteste în stradă de la alegerile prezidenţiale din august, despre care opoziţia a afirmat că au fost fraudate.

Arestările masive şi represiunea dură asupra protestelor au atras o nouă serie de sancţiuni din partea Occidentului, însă Lukaşenko se bazează pe sprijinul diplomatic şi financiar din partea Rusiei, aliat tradiţional, care consideră Belarusul ca un stat-tampon împotriva NATO.

Președintele Belarusului a precizat că această “adunare a poporului” ar putea discuta proiecte de reformă constituţională, iar politicieni apropiaţi de autorităţi au sugerat posibilitatea unei amnistii pentru prizonierii politici.

Lukaşenko se agaţă de putere

Evenimentul, programat să dureze două zile, va atrage foarte probabil noi proteste, care au loc cu regularitate din august, dar care s-au mai redus în intensitate. “Lukaşenko îşi adună fidelii la aşa-numita adunare a poporului belarus pentru a legitima uzurpatorul în ochii poporului”, a spus Franak Viacorka, unul dintre consilierii opozantei Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania.

“Pentru că Lukaşenko înţelege că a pierdut sprijinul populaţiei, se agaţă de putere prin toate mijloacele posibile”, a adăugat el.

Majoritatea delegaţilor care iau parte la reuniune sunt aleşi şi oficiali locali pro-guvern şi au fost selectaţi în cadrul unor şedinţe speciale cu uşile închise. Un jurnalist al portalului local tut.by, care a încercat să participe la una dintre aceste întâlniri, a fost reţinut şi a stat închis timp de trei zile într-un centru de detenţie.