Situatiei actuale a Rominiei i se potriveste perfect un vechi banc cu Itic si rabinul. Disperat de viata, Itic se duce itr-o buna zi la rabin pentru a se plinge: „Am nevasta si patru copii. Stam toti claie peste gramada, itr-o casa de trei pe patru. Eu i felul acesta nu mai pot trai. Rabi, sfatuieste-ma ce sa fac”. intelept, rabinul il sfatuieste sa bage o capra i casa. Desi nu pricepe cum ar putea trai mai bine i felul acesta, Itic il asculta. Peste trei zile, se itoarce la rabin si mai amarit. Acum chiar nu mai puteau sa respire, toata familia si capra i aceeasi casa mica. Calm si de neclintit, i marea sa itelepciune, rabinul ii spune sa mai bage o capra i casa. Scena se repeta, pina cind Itic, la limita rabdarii si dupa ce adapostise i casa toate caprele pe care le avea, ii spune rabinului: „Situatia mea e din ce i ce mai rea. Solutiile tale n-au nici un efect, ma gindesc ca cel mai bine ar fi sa-mi pun capat zilelor, ca sa scap odata de chin”. Imperturbabil, iteleptul il sfatuieste sa scoata o capra din casa. Itic se conformeaza si, a doua zi, se itoarce vesel la rabin: „Mi-ai salvat viata. Nici nu sti ce loc s-a facut acum i casa!”.
Timp de ani de zile, rominii au dus-o din ce i ce mai rau. Cu venituri din ce i ce mai mici pentru cetateni si vintul falimentului suflind i ceafa firmelor mai mici sau mai mari, Rominia este o adunatura de Itici fara speranta. Cind itreprinzatorii plingeau la usa Guvernului ca nu mai pot suporta taxele mari, unul dintre ministri, pe post de rabin itelept, rezolva elegant problema inventind un alt fond special. Adica, mai baga o capra i casa patronului si asa sufocat. Daca investitorii straini deschideau gura pentru a spune ca avem o legislatie prea stufoasa si care se schimba prea des, Executivul reactiona prompt, modificind legile prin ordonante de urgenta.
Asa se face ca alegerile din toamna acestui an si instalarea noului cabinet au coincis cu momentul i care rabdarea rominilor ajunsese la capat.
Programul prezentat de cabinetul lui Adrian Nastase a primit aprecieri favorabile din toate mediile: de la presa la oamenii de afaceri, toti se simt deja mult mai bine. Nici macar o capra nu a fost scoasa pe usa afara. Doar promisiunea ca acest lucru se va itimpla a creat deja mai mult loc.
Premierul validat i ultimele zile ale lunii decembrie este o persoana mult mai reformista si mai liberala decit partidul din care face parte. Guvernul pe care l-a creat si programul propus au chipul si asemanarea sefului Executivului. Dincolo de orice gluma, este de asteptat ca unele conflicte sa se nasca din ifruntarea dintre gindirea deschisa a lui Nastase si atitudinea mai degraba etatista si populista a sefului statului.
Nu-i vorba, i programul prezentat de Adrian Nastase se regasesc deja destul de multe masuri cu accente de populism, fara ca sursele din care se vor suporta respectivele masuri sa fie clare. Subventii pentru agricultura, reintroducerea platilor compensatorii, credite cu dobinda subventionata, marirea alocatiilor pentru copii, etc.
PDSR a avut inspiratia de a produce un document care sa multumeasca pe toata lumea. intreprinzatorii vor primi facilitati prin politica fiscala propusa, somerii vor avea parte de mai multa grija si programe de reintegrare, piata de capital va juca un rol major i privatizare, agricultura va primi sprijin financiar, iar restul rominilor vor primi o lege a impozitului pe venitul global mai logica. Nu i ultimul rind, organismelor financiare internationale li se promit indicatori care sa corespunda exigentelor exprimate vizavi de situatia macroeconomica a Rominiei. in plus, ministrii cabinetului Nastase inspira icredere. Noul guvern are i mina toate cartile pentru o partida cistigatoare. Cu conditia ca socoteala de acasa sa se potriveasca cu cea din tirg.