Iată comentariul lui Rihard Kay pe marginea cărții The Windsor Diaries, despre care am scris AICI:

Ocazional, apare ceva neașteptat la ea. Un astfel de moment a fost atins prin serializarea în Daily Mail săptămâna aceasta a The Windsor Diaries, o perspectivă convingătoare și revelatoare asupra vieții de adolescentă a prințesei Elisabeta de atunci și a surorii sale, prințesa Margareta.

Jurnalele – scrise de cea mai apropiată prietenă din copilărie a surorilor, Alathea Fitzalan Howard – oferă un profil fascinant al tinerei destinate să poarte coroana, precum și valorile care au format-o și pe care le urmează încă.

Acestea nu sunt doar standarde de comportament, ci principii de integritate și decență care au guvernat viața ei. Și la baza tuturor, este importanța familiei.

Cât de perspicace era ca martor tânăra de atunci Alathea, o rudă a ducelui de Norfolk, care era cu trei ani mai în vârstă decât fata pe care o cunoștea sub numele de Lilibet.

După o zi „fericită” de vară din 1942 petrecută cu cele două prințese și părinții lor, regele George al VI-lea și regina Elisabeta (mai târziu regina mamă), ea scrie cu invidie despre „patru persoane care înseamnă totul unul pentru celălalt, ale căror vieți formează un singur spirit întreg, independent de ajutorul tuturor celor din afară, sau chiar al apropiaților”.

Într-o altă parte, ea observă că surorile regale, „sunt mai fericite singure cu părinții lor decât cu oricine altcineva de pe pământ”.

Acesta a fost șablonul pentru viața Elisabetei, atât ca suveran, cât și ca mamă. Pentru cineva ale cărui experiențe de viață au fost, în multe privințe, la fel de restrânse ca și prințesele, judecățile lui Alathea cu privire la caracterul viitoarei regine sunt remarcabile.

Alathea scrie despre tânăra Elizabeth: „Plăcută și lipsită de emoții, nu își dorește niciodată ceea ce nu i se întâmplă; mereu fericită în propria familie, nu are nevoie niciodată de compania celor din afară; nu suferă niciodată, de ceea nu dorește niciodată cu tărie”.

Mai târziu, scrie că Lilibet „nu pare să aibă nevoie de prieteni și este neglijentă cu cei pe care îi are, deși destul de inconștient”.

Aceasta este Alathea care descrie aproape în mod neobișnuit scrupulozitatea pe care Elizabeth a folosit-o ca monarh. Cu siguranță, acest lucru s-a referit la fel de mult la auto-protecție, respectând în același timp tradiția de a nu permite prea multă lumină asupra magiei regale – ceva pe care generațiile ulterioare au ignorat fără sens.

Cu toate acestea, disperată de condițiile prieteniei lor, Alathea se plânge jurnalului ei: „O iubesc și mi-e dor de ea când nu o văd – dar nu-mi lipsește. De ce ar trebui? Are prim-ministru (prințesa Margaret) – nu are nevoie de mine”.

Uneori, Elizabeth avea în mâinile ei fericirea surorii sale, de la dragostea Margaretei pentru căpitanul Peter Townsend divorțat, până la divorțul ei de contele infidel. Dar afecțiunea și loialitatea dintre cele două nu s-au clătinat niciodată.

De mai multe ori, Alathea se întreabă despre calitățile concurente ale celor două surori: „Margaret este mult mai mult tipul pe care mi-aș dori pentru viitoarea regină, are frivolitatea și iresponsabilitatea care lui Lilibet îi lipsesc, deși nu aș putea numi pe niciuna dintre ele plictisitoare”.

Acum, pentru prima dată, știm că această trăsătură a fost vizibilă în toți acei ani în urmă.

După o noapte la castelul Windsor, Alathea scrie: „Lilibet este amuzantă în anumite privințe. Dar nu se poate avea totul”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric