Într-un interviu acordat la România Tv, ministrul Sănătăţii le dă românilor cea mai bună veste de până acum. Acesta a vorbit despre anularea restricțiilor din România, dar și despre modul în care acest proces va fi făcut.

Potrivit ministrului, cel mai probabil, săptămâna viitoare, România va intra pe faza de descreștere, iar numărul infectărilor va avea o scădere constantă. El a mai adăugat că și numărul cazurilor de la ATI cel mai probabil va scădea.

În acest context, Rafila anunță că România va intra în scenariile celorlalte țări, adică va relaxa restricțiile, în aproximativ o lună de zile.

„Cred că peste încă o săptămână o sa intrăm în faza de descreştere, va urma o săptămână de scădere constantă o săptămână şi, cam la două săptămâni de la acest debut de scădere a cazurilor, va începe şi scăderea cazurilor la ATI, cu precizarea că este posibilă o presiune mai mare pe spitale în oraşele cu incidenţă mare. În conlcuzie, cam într-o lună vom intra şi noi în scenariile pe care le vedem acum în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila.

Când se relaxează măsurile în România

Acesta a mai adăugat că la momentul actual în România încă avem peste 1000 de cazuri la Terapie Intensivă, spre deosebire de Olanda care are în jur de 100.

Ministrul Sănătății susține că nu este exclus ca restricțiile referitoare la închiderea restaurantelor şi a magazinelor la ora 22.00 să fie eliminate și mai devreme, în cazul în care numărul infectărilor va continua să scadă în zilele următoare.

„S-ar putea să renunţăm mai devreme la restricţiile referitoare la închiderea restaurantelor şi a magazinelor la ora 22.00. Sincer vă spun, măsura de închidere a diverselor tipuri de activităţi a fost legată de o grijă căa o activitate prelungită face ca interacțiunile umane să fie şi ele prelungite şi corelate cu creșterea transmiterii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Rafila a ținut să sublinieze faptul că o astfel de măsură nu este una valabilă doar în România, ci și în alte țări la nivel mondial.

„Măsura nu a fost românească, ci peste tot există această restricţie cu limitarea orelor”, a completat Rafila. El a subliniat totodată faptul că într-o lună se va discuta de ridicarea majorităţii restricţiilor în România.