Multe persoane consumă pâine din obișnuință. Totuși, situația poate fi complicată în cazul persoanelor care sunt intolerante la gluten. Aceste proteine se găsesc în semințele unor cereale precum grâul, orzul, secara sau spelta.

Mare atenție la această pâine

Majoritatea tipurilor de pâine fără gluten sunt preparate cu făină de orez și derivatele sale. Informațiile publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) arată că orezul este alimentul care conține cea mai mare cantitate de arsenic anorganic. În acest context, pâinea fără gluten este cea care conține cea mai mare cantitate de arsenic.

Potrivit autorității europene, arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale și poate fi eliberat în mediul înconjurător din cauza anumitor procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor.

Arsenicul poate fi găsit în două forme, organică și anorganică

De asemenea, poate fi găsit în două forme, organică și anorganică, cea din urmă fiind mai toxică. Prezența sa în mediul înconjurător poate duce la apariția acestuia în apa și solurile de cultură, scrie 20minutos.

Chiar dacă nu este singurul aliment care îl conține, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsenic anorganic, subliniază specialiștii de la EFSA. Motivul este că îl absoarbe ușor din sol și apă în timpul creșterii sale.

paine cu maia
Pâine cu maia/SURSA FOTO: Dreamstime

Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic

Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic. Astfel, asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de vezică urinară, piele, plămâni, tractul digestiv, ficat, rinichi și cancere ale sistemelor limfatic și hematopoietic.

Conform datelor incluse în studiul menționat al EFSA, principalul contribuitor de arsenic în dietele europene este apa potabilă. Următoarele produse pe listă sunt orezul și cerealele.

EFSA susține că un consum excesiv de arsenic poate fi preocupant. Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) a oferit la rândul ei mai multe informații. Potrivit specialiștilor spanioli, este recomandată o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete.

Trebuie menționat că arsenicul nu ar trebui să reprezinte o problemă în cantități mici. Ceea ce trebuie evitat este consumul excesiv.