Virusologul român Ion Alexie, stabitîn America și care în prezent tratează pacienți infectați cu coronavirus într-un spital din Las Vegas vine cu explicații despre cum un test pozitiv la coronavirus poate deveni negativ în doar două zile.

Potrivi acestuia, rezultatul variază în funcție de testul folosit.

„Explic de ce la unele persoane un test pozitiv poate deveni negativ în următoarele zile. Arăt o serie de teste care fiecare are o limită de detecție pentru virioni. Primele teste detectează minim 40 de virioni pe ml, al doilea 100 de virioni și al treilea 125.

Mai jos luăm exemplul unui test care detectează 500 de virioni, îl folosim și noi în Las Vegas, e un test rapid care ne dă rezultatul în 30 de minute. Dacă pacientul are mai mult de 500 de virioni, acest test va fi pozitiv, iar dacă ar avea 400 testul e negativ.

Dacă un om are 600 de virioni, e clar că testul e pozitiv. Dacă peste două zile testez pacientul din nou, eu nu colectez destulă secreție, dacă testul nu e făcut corect, lucrurile se schimbă. Din această cauză un test pozitiv se poate transforma în negativ în câteva zile”,  a spus virusologul Ion Alexie la Antena3.

Cum ne protejăm corect

Totodată, medicul Ion Alexie a oferit și câteva sfaturi românilor în legătura cu protejarea în fața coronavirusului. Potrivit acestuia, consumul de apă are și el un rol foarte important.

„Când tușesc sau când strănută, oamenii trebuie să o facă în zona cotului, nu a mâinilor. Cetățenii ar trebui să nu mai dea mâna unii cu alții. În plus, este indicat să se bea apă cât mai des, în cantități mici, la o distanță de 10-15 minute.

Fiecare persoană trebuie să clătească gura și să înghită apa, pentru că în stomac virusul o să moară de la acidul clorhidric”, a declarat medicul pentru libertatea.ro.