Salariile de la Metrorex nu sunt atât de mari, susțin sindicaliștii. Media nu depăşeşte suma de 7.000 de lei pe lună. Asta în condiţiile în care lucrătorii de la metrou beneficiază de anumite sporuri la salariu, din cauza condiţiilor specifice de muncă. Aceste detalii au fost oferite într-un comunicat semnat de Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

„Media salariilor de la metrou nu depăşeşte suma de 7000 lei/lună”, se arată în comunicat. Salariaţii de la metrou beneficiază de anumite sporuri la salariu. Mulţi dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în program de lucru numai de noapte, în subteran, în zile în care potrivit legii nu se lucrează. Ei acumulează şi multe ore suplimentare din cauza lipsei de personal calificat şi autorizat.

„Mulţi dintre salariaţii de la metrou nu au Paşte, nu au Crăciun şi nici Revelion. Astfel ca bucureştenii să beneficieze tot timpul de acest mijloc modern de transport în condiţii de maximă siguranţă. Activitatea de la metrou se desfăşoară în condiţiile în care nivelul maxim admisibil al noxelor este depăşit de 8 ori”, se precizează în comunicatul Metrorex.

Metrorex are deficit de personal

Sindicaliștii au spus că sistemul de metrou înregistrează un deficit major de personal.

„Deficitul de personal de la metrou este recunoscut atât de către conducerea executivă a Societăţii, cât şi de reprezentanţii MTI”, au arătat aceștia. Ei au spus că s-au înregistrat un mare număr de pensionări, concomitent cu darea în exploatare a Magistralei 5 de metrou. „Mulţi dintre salariaţii Metrorex, încadraţi în grupele 1 sau 2 de muncă, şi-au depus dosarele de pensionare”, potrivit comunicatului USLM.

USLM a contrazis declaraţiile anterioare ale ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, despre salariile angajaţilor Metrorex, catalogându-le drept „afirmaţii aberante”.

„Ministrul Drulă are situaţia reală în acest sens deoarece i-a fost prezentată chiar ieri de către conducerea executivă a Metrorex SA”, se arată în comunicat.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a declarat că venitul mediu lunar la Metrorex este în jur de 10.000 de lei. El a susținut că ar fi o dublare faţă de acum 3-4 ani.