Agenții CIA au notat în documentul respectiv că vulnerabilitatea cea mai mare a lui Nicolae Ceaușescu era „cultul personalității”.

„Cultul în creștere al personalității, cult pe care acesta îl încurajează tacit. Sunt de asemenea indicii de nemulțumire privind modul în care conduce partidul, în special în ceea ce privește politica externă”, este scris în documentul respectiv.

Documentul analiza vulnerabilități lui Nicolae Ceaușescu

Raportul a fost trimis la Casa Albă acum aproape cinci decenii. Ofițerii americani spuneau și că Ceaușescu a pus accentul pe o conducere colectivă, la începutul perioadei de președinte al țării.

Ulterior, acesta și-a schimbat direcția, câștigând controlul absolut al instituțiilor-cheie la nivel național, arată raportul.

„La 57 de ani, Ceaușescu este egocentrist, abil și un comunist până în măduva oaselor care își duce țara într-o modernizare forțată și e obsedat să facă din România o țară industrial dezvoltată până în 1990 pentru a supraviețui impulsurilor imperialiste ale Moscovei”, arată raportul agenților CIA.

Problemele economice ale României prezentau o altă vulnerabilitate

Agenții americani spuneau că abordarea naționalistă a fostului dictator reprezenta adesea un simț al inferiorității. În opinia lor, acesta realiza că România era una dintre țările socialiste cele mai puțin dezvoltate.

Astfel, agenții CIA spun că Ceaușescu vedea concentrarea puterii politice și economice în mâinile sale ca „cea mai sigură metodă de a crește încrederea națională”.

„Ceaușescu vedea probabil concentrarea puterii politice și economice în mâinile sale ca cea mai sigură metodă de a crește încrederea națională și de a forța dezvoltarea economică”, spuneau specialiștii americani în raportul respectiv.

De asemenea, problemele economice ale României prezentau o altă vulnerabilitate, potrivit agenților americani. Astfel, programul accelerat de dezvoltare economică devenea tot mai greu de implementat.

Existau și „probleme însemnate” privind aprovizionarea cu alimente, scăderea valorii monedei naționale și numai.

„Programul accelerat al lui Nicolae Ceaușescu de dezvoltare economică devine din ce în ce mai greu de implementat. Sunt probleme însemnate privind aprovizionarea cu alimente, scăderea valorii monedei naționale, recolte dezamăgitoare și alte probleme economice ce decurg din inundațiile devastatoare ce au fost în iulie 1975. Toate acestea sunt probleme substanțiale de dezacord privind modul în care Ceaușescu face față rolului de conducător al țării”, completau agenții CIA.

În același raport, autorii vorbeau despre o altă problemă pe termen lung a lui Ceaușescu. Mai precis, este vorba despre „eroziunea încrederii populare, în special în rândurile partidului“.

În opinia agenților, dictatorului i-ar fi fost mai ușor dacă ar fi adus îmbunătățiri tangibile în sectorul economic și o ușoară relaxare în sectorul cultural.