Asociația UFC-Que Choisir din Franța a declarat, în urma unui studiu, că măștile chirurgicale rămân eficiente după spălarea de până la 10 ori, în ciuda faptului că acestea sunt catalogate ca fiind „de unică folosință”, transmite Franceinfo.

Asociația a testat trei tipuri de măști de față „de unică folosință” cumpărate din supermarket și s-a constatat că acestea pot rezista la spălare la 60 de grade Celsius, la uscare și călcare de 10 ori înainte de a începe să-și piardă capacitatea de filtrare.

Acest tip de măști este de obicei considerat a fi de unică folosință, iar instrucțiunile de pe cutia lor pot spune că trebuie aruncate după ce au fost folosite timp de patru ore sau imediat ce acestea devin umede. Cu toate acestea, aceste măști pot deveni o problemă pentru mediu, deoarece conțin diferite materiale, care le fac dificil de reciclat.

Trebuie purtate maxim 4 ore înainte de spălare

De fapt, UFC-Que Choisir a spus că, chiar și după spălări, măștile chirurgicale au fost „mai eficiente decât măștile din țesătură care au garanția Afnor / DGA”.

Aceste măști au trecut, de asemenea, testul de „respirație” și s-au dovedit a fi la fel de confortabile și respirabile ca măștile din țesătură, cu mențiunea că pot fi purtate doar timp de maximum patru ore înainte de a fi spălate.

Unii medici, oameni politici și grupuri ecologiste cer de mult timp reciclarea și refolosirea așa-numitelor măști de unică folosință. Spălarea și refolosirea acestora le permite, de asemenea, oamenilor să economisească sume semnificative.

„Chiar dacă costul măștilor a fost pe o pantă descendentă de la începutul pandemiei, este încă mult mai mare decât prețul normal de dinaintea acestei uriașe crize de sănătate.

În ciuda acestei scăderi a prețului, este încă un cost considerabil. Vă reamintesc că măștile chirurgicale ar trebui utilizate cel mult patru ore. Imaginați-vă costul pentru o gospodărie cu mai mulți copii. Din punct de vedere economic, putem face economii substanțiale dacă ne refolosim masca de aproximativ 10 ori”, a declarat Franck Attia de la UFC-Que Choisir.