Parchetul Federal german vine cu informații de ultimă oră. Potrivit AFP, soţia unui politilog german vizat de justiţie cu privire la spionaj în favoarea serviciilor chineze de informaţii, a fost, la rândul său, inculpată din acelaşi motiv.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, Parchetul din Karlsruhe, competenet în domeniul terorismului şi spionajului, susține că germano-italiana Klara K. şi soţul său, Klaus L. au fost contactaţi de către serviciile de spionaj chineze în timpul unui turneu de confernţe la Shanghai, în China, în anul 2010.

Totodată, sursa citată mai precizează că bărbatul lucra de peste jumătate de secol pentru serviciul secret german BND. În același timp, potrivit ARD, Klaus L. era unul dintre conducătorii influentei Fundaţii Hanns-Seidel, afiliată Uniunii Social Creştine (CSU) din Bavaria, parte a CDU, partidul Angelei Merkel.

Klaus Iohannis, decorat de un spion

Renumita fundație este activă și în România, iar în anul 2018, acesta i-a acordat președintelui Klaus Iohannis Premiul Franz Josef Strauss în valoare de 10.000 de euro. În ceea ce privește premiul, acesta poartă numele lui Franz Josef Strauss, lider al aliatului bavarez al CDU, CSU, și este acordat la intervale neregulate începând cu anul 1996.

Totodată, parchetul mai precizează că din 2010 și până în 2019, cei doi soți au ”furnizat cu regularitate informaţii serviciilor chineze, înainte sau după vizite de stat sau conferinţe internaţionale”, inclusiv în timpul contactelor în România.

În schimbul informațiilor obținute cu ajutorul numeroaselor contacte politice la nivel înalt, stabilite în cadrul unui think-tank condus de către Klaus L. din 2001, cuplul a primit ”onorarii”, mai precizează sursa citată.

În același timp, cei doi soți mai sunt suspectați că ar fi fost plătiţi pentru a participa la reuniuni cu ofiţeri de informaţii chinezi, lucru care ar putea deveni stânjenitor pentru Germania.

Sursa citată mai percizează că Klaus L. ar lucra de peste 50 de ani pentru serviciul federal de informaţii german BND, dezvăluie postul public ARD îpntr-o anchetă aprofundată. Presupusa sa activitate de agent dublu i-a determinat pe poliţişti să-i percheziţioneze domiciliul în 2019, cu doi ani înainte să fie arestat.