Salariul mediu din Administraţia publică depăşeşte 4.200 de lei net în 2018. Acesta tot crește, iar în martie 2019 a ajuns la aproape 4.700 de lei net.

„Piaţa muncii a reacţionat imediat la creşterea salariilor din Administraţie publică în câteva direcţii: rata plecărilor (migrării) continuă să se mențină la un nivel ridicat, numărul românilor plecaţi în străinătate care doresc să se întoarcă scade în continuare, interesul pentru calificare, profesionalizare scade, crescând interesul pentru găsirea unei „pile” pentru un loc în Administraţia publică”, au spus pentru Economica oficialii CNS Cartel ALFA.

Conform datelor INS, salariul mediu din Administraţia publică a fost cel puţin dublu în 2018 faţă de cel din 2010. Toate acestea în condițiile în care salariul mediu pe economie a fost în 2018 sub 2.700 de lei. În comparație, salariilor celor din Administrația publică au fost cu peste 56% mai mari.

Diferența atât de mare între salariul mediu lunar și salariul unei persoane care lucrează în Administrația publică denotă lipsa de preocupare a guvernanților pentru sectorul economic din punct de vedere al politicii fiscale și al reglementării legislative a pieței muncii și a facilitării mecanismelor de distribuire a creșterii economice prin instrumentele negcierii colective.