Premierul Ludovic Orban este de părere că moţiunea de cenzură a PSD este una „manipulatorie” şi reprezintă „o colecţie de minciuni”.

„Eu o asemenea colecţie de minciuni, de date falsificate, o asemenea moţiune manipulatorie nu am văzut văzut niciodată în istoria moţiunilor de cenzură în ultimii 30 de ani”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

Totodată, potrivit premierului PSD-ul minte și cu privire la creșterea salariului mediu net, dar și cu privire la alte aspecte legate de gestionarea pandemiei.

Ei nu înțeleg nimic

”La ora actuală la 10 august numărul de angajați est de peste 5 milioane de angajați. Noi avem mai mulți angajați înainte de pandemie. În România salariul mediu net este de mai mare acum. Noi am crescut cu 5% salariul mediul net.

E o minciună gogonată scrisă de acești indivizi care nu înțeleg nimic. Noi 20 de zile n-am avut posibilitatea timă de 20 de zile să dispunem măsuri de împiedicare a virusului.

Nu le e rușine baronilor PSD?”, a mai spus premierul.

Ce prevede textual moțiunii de cenzură

În textul moțiunii de cenzură, social democrații reproșează Guvernului că a impus restricții pe care nu le-a respectat.

„Și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi”, susțin social democrații.

Totodată, moțiunea de cenzură face referire la „chermezele PNL în vremea pandemiei” şi la faptul că președintele Iohannis a apărut fără mască într-o poză făcută la ședința Consiliului European din iunie.

„O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție. O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise!”, se arată în textul moțiunii.

În același timp, PSD-ul reproșează liberalilor situația finanțelor publice și „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”.

„Raportul recent al Curții de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgență a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți sub paravanul pandemiei. Raportul Curții de Conturi, pe care președintele Iohannis și premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca și cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător!”, spun social democrații.

„Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul și viitorul țării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenței fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanțelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020”, se mai arată în textul moțiunii.

SURSĂ FOTO INQUAM/Octav Ganea