Decizia este și mai dificilă, când vine vorba de diferitele opțiuni de aromă, cum ar fi tonul cu sos mexican, cel de lămâie sau chili picant thailandez. Există însă anumite diferențe pe care, de obicei, nu le luăm în seamă.

Dacă sunteți un iubitor de ton, este indicat să știți totul despre soiurile, aromele și texturile diferite ale acestui pește, precum și despre modurile în care este crescut și prins.

Iată care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le cunoașteți, conform Mashed.

Tonul light conține mai puțini acizi grași omega-3 decât tonul alb

Este cel mai popular tip de ton, reprezentând 75% până la 85% din vânzările din SUA în fiecare an. Cel mai popular este tonul light în bucăți, care este conservat mai degrabă cu apă decât în ulei. „Light” descrie în general tipul de pește, astfel încât să știți ce culoare și valori nutriționale aveți, nu neapărat ce specie de ton consumați.

Când deschideți o cutie cu eticheta „light”, veți observa că peștele este roz sau cafeniu, nu alb. Tonul are de obicei aripioare galbene (Thunnus albacares) sau listao (Katsuwonus pelamis). Ambele specii sunt moi și au o aromă mai bogată. Tipul light are, de asemenea, puțin mai puține grăsimi și mai puține calorii decât tonul alb, ceea ce îl face o alegere oarecum „mai ușoară” din punct de vedere nutrițional.

Cu toate acestea, conține și mai puțini acizi grași omega-3 decât tonul alb. Un alt motiv pentru care tonul light este foarte popular se datorează conținutului său potențial mai scăzut de mercur. De fapt, FDA sugerează că se pot consuma două până la trei porții de conservă de ton light pe săptămână, deoarece nu există un risc mare de mercur.

Tonul alb și tonul listao sunt mult mai mici decât tonul galben Yellofin

Modul în care tonul este conservat depinde în întregime de dimensiunea peștelui și de felul în care acesta rezistă în timpul procesului de pregătire.

Atât tonul alb, cât și tonul listao (de obicei etichetat drept „conserve light sau buck light)” sunt mult mai mici decât tonul galben Yellofin, care, în general, crește destul de mare și cântărește aproximativ 180 kilograme.

Datorită dimensiunii sale, este mai ușor să se colecteze file-uri întregi de ton pentru a fi ambalate și vândute ca ton solid.

Tonul albacore are de două ori mai mult mercur decât tonul balaya

Tonul folosit mai ales în sushi conține unele dintre cele mai ridicate niveluri de mercur, așa că femeile însărcinate și copiii sub 12 ani ar trebui să-l evite.

Tonul albacore se găsește adesea la conservă, dar are de două ori mai mult mercur decât tonul ușor sau balaya, conform HealthDigest.

Cu toate acestea, o analiză din 2023 realizată de Consumer Reports a constatat că unele mărci de conserve de ton albacore au niveluri atât de mari de mercur încât ar trebui evitate și ele.

Tonul listao este cel mai capturat pește dintre toate speciile din lume

Tonul listao este unul dintre cele două tipuri de pește pe care le veți găsi într-o cutie de ton light. De fapt, este mai probabil să găsiți listao etichetat ca „light”, deoarece este cel mai capturat dintre toate speciile din lume, reprezentând 58% până la 60% din toți peștii pescuiți.

În ciuda faptului că sunt ușor de prins, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) le listează ca specii cu cea mai mică îngrijorare pentru dispariție. Acești pești trăiesc în ape calde și tropicale ale oceanului și sunt, de asemenea, cel mai mic tip.

Conservele de ton în bucăți conțin bucăți de dimensiuni diferite și sunt, în general, făcute din carne din ton albacore sau listao, care sunt tipuri mai mici de ton, de aproximativ 50, 20 de kilograme. În timpul procesului de pregătire, aceste file-uri mai ușoare și mai delicate nu rămân la fel de intacte precum tonul galben.

Prin urmare, pot fi conservate ca bucăți. Tonul în bucăți se vinde în general la un preț mai mic decât tonul solid.