‘Italia este conştientă că, ţinând cont de importanţa ei, nu poate să spere la un ajutor din exterior, motiv pentru care în prezent, la Roma se depun eforturi extraordinare’, a declarat Maria Fekter cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, desfăşurată la Bruxelles.

După Grecia, Italia, a treia economie din zona euro, riscă la rândul ei să intre în criza datoriilor suverane din cauza creşterii ratei dobânzilor aferente creditelor pe pieţele financiare.

Rata dobânzii pe care o plăteşte Italia pentru împrumuturile cu scadenţa la 10 ani a crescut, atingând marţi un nivel record de 6,73% – cel mai mare de la crearea zonei euro.

Decizia statelor din zona euro de a consolida Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF) vizează în primul rând prevenirea contagiunii crizei datoriilor în Italia.

Italia, presată de partenerii săi să respecte măsurile economice bugetare anunţate, va fi supusă unui control al Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene.

În acest context, statutul Italiei se aseamănă cu cel al altor state din zona euro care au fost nevoite să recurgă la ajutor internaţional, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia.
SURSA: Agerpres