Traian Băsescu apreciază că această decizie a venit mult prea târziu. Aceasta trebuia luată de acum o lună punctează Băsescu, care menționează că, probabil Iohannis nu a pregătit un proiect de decret și de aceea abia de luni va fi decretată starea de urgență.

“Suntem cu cel puţin o lună întârziere. După mine nu mai este de aşteptat niciun minut”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

“De ce se instituie stare de urgență de la începutul săptămânii viitoare și nu de azi? Răspunsul este simplu: nu este pregătit un proiect de decret sau orgoliul ne face să spunem că mai putem aștepta două zile”, a mai afirmat Traian Băsescu.

“Ce ne împiedică să închidem mall-urile? Ce ne împiedică să oprim transportul public? Ce ne împiedică să rechiziţionăm hoteluri, pentru carantină?”, s-a mai întrebat fostul preşedinte.

“Introducerea stării de urgenţă este pentru protejarea populaţiei. Aceasta e una dintre măsurile care nu reuşesc dacă nu există un parteneriat între stat şi cetăţean. Nu trebuie ajuns în situaţia în care statul să impună cu forţa respectarea măsurilor impuse”, a mai spus Băsescu.

Starea de urgență este o măsură excepțională și se instituie în cazuri în care există riscul apariției „unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

O singură dată a mai fost decretată stare de urgență în România, acest lucru având loc în timpul mineriadelor din 1999, atunci când în timpul nopții de 21-22 ianuarie 1999 a fost emisă ordonanța de urgență care instituia starea de urgență pe întreg teritoriul României.