‘Vrem să aşteptăm şi să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situaţia înainte de a decide când să intram. În prezent, adoptarea euro nu este un subiect important’, a spus Djankov.

Potrivit acestuia, Bulgaria ar putea decide în acest an când să relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv aderarea la Mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), după ce Parlamentul de la Sofia a aprobat un plan vizând includerea în Constituţie a unor limite privind cheltuielile şi deficitul bugetar.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a redus cheltuielile şi a îmbunătăţit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru acest an având în vedere o ţintă de 2,5% din PIB şi una de 0,5% din PIB în 2014.

Bulgaria nu are o ţintă oficială pentru adoptarea euro. Anul trecut, guvernul condus de Boiko Borissov a decis să renunţe la planurile vizând aderarea la Mecanismul european al ratelor de schimb, după ce Sofia a fost nevoită să revizuiască datele statistice privind deficitul public în 2009 şi 2010 peste limita de trei procente din PIB prevăzută în reglementările UE.

Zilele trecute, agenţia de rating Moody’s Investors Service a îmbunătăţit ratingul Bulgariei la ‘Baa2’ de la ‘Baa3’, astfel că în prezent Bulgaria are un rating mai bun decât Ungaria şi România.

În condiţiile în care îmbunătăţirea ratingului va reduce costurile de refinanţare, Simeon Djankov a declarat că Bulgaria ar putea accesa pieţele internaţionale de capital având în vedere că deficitul pe primele şase luni (0,9% din PIB) este mai mic decât se aştepta guvernul de la Sofia. Djankov a precizat că Bulgaria vrea să strângă aproximativ 500 milioane de euro de pe piaţă pentru a refinanţa bondurile care ajung la maturitate în 2014. De asemenea, ministrul bulgar de Finanţe s-a declarat încrezător că economia bulgară va înregistra o creştere de ce puţin 3,6% în acest an, după ce în 2010 a înregistrat o creştere de 0,2% iar în 2009 s-a contractat cu 5,1%.

Săptămâna trecută, ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski, a declarat şi el că aderarea la euro rămâne obiectivul Poloniei, dar este puţin probabil ca acest lucru să aibă loc înainte de sfârşitul lui 2015.

Anterior, la începutul acestei luni, ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy a declarat că aderarea Ungariei la zona euro va fi posibilă abia în 2018 – 2020, deoarece înainte de a adera la moneda unică ţara vecină trebuie să-şi întărească economia.

România îşi menţine ţinta de aderare la zona euro în 2015, a declarat recent preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times. Traian Băsescu a explicat ca respectarea ţintei de aderare la zona euro – anul 2015 – este importantă pentru menţinerea disciplinei financiare, greu obţinute.
SURSA: Agerpres