Unul dintre liderii Partidului ișcarea Populară îl critică în termeni dur pe Klaus Iohannis. Al doilea om din PMP, Marius Pașcan, spune că decizia președintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituțională Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon este o mișcare politică fatalistă, în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania.

Atac dur la adresa lui Iohannis

„Ió napot kívánok, domnule Președinte, de Ziua Trianonului. Din păcate, ați ratat ieri șansa de a marca, printr-o declarație publică, însemnătatea Tratatului de pace de la Trianon, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România. Mai mult, asăzi ați luat decizia de a contesta la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon.

Considerăm că aceasta este o eroare gravă în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania, contrare normativelor Uniunii Europene. Din principiu, istoria României și evenimentele sale fundamentale nu au nevoie, pentru a fi aniversate în baza unei legi, de definirea clară a interesului social general vizat.

Să ne așteptăm oare ca, prin similitudine, să atacați la CCR și Ziua Națională a României? Oare Ziua iei, promovată tot prin lege, are un interes social mai larg, mai bine definit decât Ziua Trianonului? De ce nimeni nu a contestat la CCR zilele minorităților naționale, care au la bază tot evenimente istorice semnificative?”, acuză deputatul Marius Pașcan.

Mai mult, Pașcan critică eliminarea, din programa pentru proba de istorie a examenul de bacalaureat, a unor evenimente definitorii pentru statul român modern.

„Am aflat stupefiat că, pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie, au fost excluse din programa de examinare, pe care trebuie să o asimileze elevii, tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificația Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari și a statului român modern. Această decizie mi se pare inadmisibilă”, a mai afirmat Marius Pașcan.