Rebelii houthi din Yemen au negat marţi că au deturnat o parte din ajutorul umanitar trimis civililor, acuzând Programul Alimentar Mondial (PAM) că trimite „alimente alterate” în această ţară aflată în război, relatează AFP şi DPA.

În acest conflict, care a făcut cel puţin 10.000 de morţi din 2015 şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, se confruntă puterea susţinută militar de Arabia Saudită cu rebelii houthi pro-iranieni care controlează regiuni vaste din ţară, inclusiv capitala Sanaa.

Luni, PAM a transmis că o mare parte din ajutorul destinat locuitorilor din Sanaa nu a ajuns niciodată la destinaţie. Ajutorul ar fi fost scos la vânzare în pieţe după ce a fost deturnat de o organizaţie controlată de rebeli şi însărcinată de PAM cu distribuţia alimentelor, conform acestei agenţii a ONU.

Alte cazuri de deturnare au fost de asemenea descoperite în alte regiuni controlate de houthi, a adăugat PAM, care a ameninţat că va înceta colaborarea cu rebelii dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru a opri „acest comportament criminal”.

Mohamed Ali al-Houthi, „preşedintele Înaltului Comitet al Revoluţiei”, a reacţionat la aceste acuzaţii spunând că PAM este „pe deplin responsabil de cantităţile de alimente alterate” trimise în Yemen.

Citat de agenţia de presă a rebelilor, Saba, el a adăugat că autorităţile rebelilor houthi au refuzat să autorizeze intrarea acestui ajutor umanitar în ţară deoarece „ar încălca criterii şi regulamente şi nu ar fi bun pentru consum”.

Totuşi, autorităţile rebelilor s-au declarat în favoarea unei anchete independente şi au cerut PAM să ofere dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale, a adăugat oficialul, acuzând la rândul său organizaţiile ONU de „părtinire” şi considerând că munca lor este „politizată”.

Conflictul din Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, iar până la 20 de milioane de persoane „sunt în situaţie de insecuritate alimentară”, conform ONU.

Programul Alimentar Mondial (PAM) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU), cu sediul la Roma, Italia. Este cea mai mare organizație cu rol umanitar pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimente. Organizația are birouri în 90 de țări de pe glob unde se derulează programe de ajutor finanțate de PAM.