„Știți că este nevoie urgentă de o narațiune economică diferită, este urgent să luăm la cunoștință în mod responsabil faptul că „actualul sistem mondial este nesustenabil din diferite puncte de vedere” și afectează pământul nostru, atât de grav maltratat și afectat, și împreună cu el pe cei mai săraci și pe cei mai excluși”, a adăugat Suveranul Pontif, conform rainews.it

Mesajul lui Papa Francisc

„Aceste lucruri merg împreună: tu dezgolești pământul și sunt mulți săraci excluși. Ei sunt primii păgubiți și, de asemenea, primii uitați. Dar fiți atenți să nu vă lăsați convinși că acesta este doar un loc comun recurent. Voi sunteți mult mai mult decât un „zgomot” superficial și trecător, care poate fi aplanat și narcotizat cu timpul. Dacă nu dorim ca acest lucru să se întâmple, sunteți invitați să aduceți un impact concret în orașele și universitățile voastre, la muncă și în sindicat, în companii și în organizații, în birouri publice și private cu inteligență, angajament și convingere, pentru a ajunge la miezul și inima în care sunt elaborate și decise teme și paradigme”.

„Avem nevoie de o schimbare, vrem o schimbare, căutăm o schimbare”, a continuat Papa Francisc, „ne lipsește cultura necesară pentru a permite și pentru a stimula deschiderea diferitelor viziuni, îndreptate spre un anumit tip de gândire, de politică, de programe educaționale și, de asemenea, de o spiritualitate care să nu se lase limitată de o logică dominantă unică”, a adăugat Papa Bergoglio.

„Dacă este urgent să găsim răspunsuri, este esențial să creștem și să sprijinim grupuri de management capabile să elaboreze cultură, să inițieze procese – nu uitați acest cuvânt: să inițieze procese – să traseze căi, să lărgească orizonturi, să creeze apartenențe. Fiecare efort de a administra, îngriji și îmbunătăți casa noastră comună, dacă vrea să fie semnificativ, necesită schimbarea stilurilor de viață, a modelelor de producție și de consum, structurile consolidate de putere care guvernează societățile de astăzi. Dacă nu veți face asta, nu veți face nimic”.

„Gravitatea situației actuale, pe care pandemia de COVID-19 a evidențiat-o și mai mult, necesită o conștientizare responsabilă a tuturor actorilor sociali, a noastră a tuturor, printre care voi aveți un rol primordial: consecințele acțiunilor și deciziilor noastre vă vor afecta personal, prin urmare nu poți rămâne în afara locurilor în care este generat, nu spun viitorul vostru, ci prezentul vostru. Nu puteți rămâne în afara locului în care sunt generate prezentul și viitorul. Fie sunteți implicați, fie istoria va merge mai departe, fără să vă ia în considerare”, a concluzionat Papa Francisc.