Principalele instituții care au decis externalizarea acestui volum de datorii au fost băncile, companiile de leasing, companiile de asigurari, IFN-urile, companiile de utilități și telecom. Ca și în anii anteriori, sectorul bancar a fost cel care a externalizat cel mai mare volum de creanțe, având o pondere în totalul portofoliului Coface de 45%. Se remarcă însă, creșterea creanțelor externalizate de companiile de telefonie, ponderea numărului de debite preluate de Coface de la acestea crescând puternic, până la 42%.

Valorii creanțelor externalizate a crescut mai lent decât numărul de debitori – cu 11%, iar valoarea totală a sumelor de recuperat a ajuns la 180 milioane de euro. Însă, valoarea medie a creanței s-a redus anul trecut, ajungând la 1.200 de euro față cu 1.400 de euro în 2009.

Populația încă mai are datorii la bănci sau telefonie mobilă, însă valoarea acestora este mai mică. “Aceasta evoluție se bazează pe fondul crizei economice, în timpul căreia veniturile populației au scăzut considerabil, rata somajului a crescut, iar astfel oamenii au fost nevoiți să-și restrângă considerabil consumul și să se axeze pe satisfacerea nevoilor de subzistență”, se explică în comunicatul Coface.

37% din debitori nu plătesc deloc restanțele vechi

Mai putin de jumătate din debitori, mai exact 34%, își plătesc integral datoriile, potrivit comunciatului Coface. Însă, un procentaj mai mare, 37% din total, nu achită niciun leu, refuzând să-și plătească datoriile. În cazul ultimilor, la decizia creditorului (clientului) procedura de colectare amiabilă se transformă în procedură de colectare în instanță, existând posibilitatea de a se ajunge chiar în fază de executare silită. Restul de 29% achită parțial sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este îndelungată și anevoioasă, fiind depuse eforturi considerabile pentru recuperarea banilor.

Cel mai ridicat grad de recuperare se înregitrează în cazul datoriilor restante pe perioade mai mici de 60 de zile, rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%. Însă, având în vedere că orice agenție de colectare acoperă întreaga paletă a activității de colectare, atât sume restante pe perioade mai mici de 60 de zile cât și cele restanțe de perioade mult mai mari, rata medie a colectării se situează la 25%.

Piața colectării va crește și în acest an

Coface estimează o menținere a creșterii pieței de 15%, anticipând că volume mari de creanțe externalizate vor fi de la bănci, companii de telecom, asigurări, lleasing și IFN-uri.
„Este evident că economia nu și-a revenit încă, iar în piață există în continuare creanțe de colectat, atât de la populație cât și de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei încă se mai văd, când populația se supraîndatora fără să economisească. La aceasta se mai adaugă și impactul măsurilor luate de guvern, dar și de companii în vederea rezistării pe piață, în ultimii doi ani, prin reducerea substanțială a veniturilor sau disponibilizarea angajaților”, a declarat directorul Diviziei Colectare Creanțe & Legal de la Coface, Constantin Coman.  Aceste evoluții vor duce la îngreunarea colectării de datorii, Coman anticipând că pentru a se înregistra rezultate similare cu cele din 2010 eforturile de colectare vor fi de două ori mai mari în acest an.