Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii octombrie a fost de 1,48 miliarde euro, cu 1,4 % sub nivelul atins la finele lunii anterioare.

SIF Banat-Crişana, cu 1,9% creştere, şi SIF Moldova, cu 0,3% creştere, au fost performerele lunii octombrie la creşterea de active nete, în timp ce SIF Oltenia cu -6,5%, SIF Muntenia cu -0,7% şi SIF Transilvania cu -0,66%, au înregistrat scăderi ale activelor nete în luna raportată. Pe ansamblul celor zece luni din acest an, doar SIF Moldova, cu 4,2%, înregistrează creştere de activ net.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de închidere, la finele lunii octombrie, comparativ cu luna anterioară, SIF Transilvania, cu -3,7% şi SIF Oltenia, cu -0,7%, au înregistrat deprecieri, iar SIF Moldova cu 13,3%, SIF Muntenia cu 5% şi SIF Banat-Crişana cu 0,2% au înregistrat aprecieri ale preţurilor de închidere. În schimb, pe ansamblul anului 2014 doar SIF Moldova prezintă creştere (12,1%), celelalte SIF înregistrând deprecieri cuprinse în intervalul -0,7% la SIF Muntenia şi -19,2 la SIF Transilvania.

'Analizând în structura activelor, se poate observa că în luna raportată pe ansamblul SIF, investiţiile pe termen scurt au înregistrat o uşoară depreciere (-0,6%) faţă de lună anterioară. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF, era la finele lunii raportate de 88,5 % (88,8% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a crescut până la 58,1% faţă de 57,3% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active ajunge la 65,7% (64,6% anterior) la finele lunii octombrie', se arată în comunicatul AAF.

Evoluţia investiţiilor financiare pe termen scurt în luna octombrie, comparativ cu luna anterioară, se prezintă astfel: 1,8% la SIF Banat-Crişana, 0,8% la SIF Moldova, -10,8% la SIF Transilvania, 1,2% la SIF Muntenia şi 0,6% la SIF Oltenia.

În luna octombrie 2014, SIF Moldova şi SIF Banat Crişana au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 3,03% şi respectiv 2,37% din capitalul lor social, în cuantumul a 4.000 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 3.289 tranzacţii pe SIF Banat Crişana.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 2.245 tranzacţii ce au însumat 0,78% din capitalul social.

AGERPRES