Acţiunile OTP au pierdut 14% în ultimele trei zile, după ce premierul Viktor Orban a anunţat că analizează posibilitatea modificării retroactive a termenilor contractelor de împrumut în valută.

Sandor Csanyi a vândut 342.818 acţiuni deţinute în mod direct la un preţ de 4.668 forinţi per acţiune, reducându-şi participaţia pe care o deţine la OTP până la 10.000 de acţiuni. În acelaşi timp directorul OTP a vândut alte 1,35 milioane acţiuni prin compania de investiţii Bonitas 2002, care deţine în continuare alte 1,15 milioane titluri.

OTP nu a precizat care au fost motivele care au stat la baza deciziei lui Sandor Csanyi, însă analiştii susţin că vânzarea de acţiuni are legătură cu ştirile negative care au afectat cotaţia acţiunilor OTP în ultimele zile.

‘Este o veste negativă pentru acţiunile OTP faptul că directorul general crede că trebuie să vândă un pachet mare de acţiuni la nivelul actual’, a declarat Attila Gyurcsik, analist la Concorde Securities. ‘Aceasta înseamnă că Csanyi consideră că viitorul OTP este nefavorabil’, a adăugat Gergely Gabler, analist la Equilor.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Guvernul său caută noi modalităţi pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite în valută, pe seama băncilor. Investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unei noi runde de intervenţii asupra creditelor în franci elveţieni. În ultimii trei ani, Orban a adoptat mai multe măsuri prin care băncile au contribuit mai mult la finanţarea guvernului, în locul reducerilor bugetare adoptate în alte ţări din Europa.

Csanyi deţine în continuare un pachet semnificativ de acţiuni OTP prin intermediul membrilor familiei sale şi diferite instrumente de investiţii. Cele mai mare participaţii la OTP sunt deţinute de Megdet, Timur and Ruslan Rahimkulov, grupul petrolier MOL, Groupama Group şi Lazard Asset Management, fiecare cu un pachet cuprins între 16 şi 25 milioane acţiuni.

OTP Bank este cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est. OTP Bank oferă servicii universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1.500 de unităţi, prin intermediul reţelei de ATM-uri şi prin sistemul de canale electronice. AGERPRES