Cei trei emitenţi pot fi tranzacţionaţi prin orice casă de brokeraj participantă la piaţă, inclusiv prin platformele moderne ale Tradeville pentru Iphone sau sistemul Android.
"Pe ATS (sistemul alternativ de tranzacţionare) Internaţional se vor tranzacţiona de astăzi încă trei companii listate pe alte pieţe reglementate din Uniunea Europeană (UE). Este vorba de E.On, Deutsche Telekom şi Bayer. Mai există pe această secţiune o companie – Daimler Mercedes. Vrem să oferim diversificare pentru investitorii de retail, la costuri semnificativ mai mici decât dacă ar tranzacţiona direct aceste acţiuni pe pieţele reglementate. Acţiunile vor fi tranzacţionate în lei, iar expunerea va fi şi pe valută", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB, în deschiderea sesiunii de tranzacţionare de marţi.

Pentru ca aceste acţiuni să poată fi tranzacţionate la Bucureşti era nevoie de un furnizor de lichiditate (Market-Maker), funcţie pe care o va îndeplini Tradeville. Practic, brokerii de la Tradeville vor replica cotaţiile de pe bursa din Frankfurt, unde sunt listate cele trei companii, şi le vor aduce la Bucureşti transformate în lei în funcţie de cursul spot de pe piaţa valutară.

"Am început cu contractul Gold (ca Market-Maker n.red.) şi acum continuăm cu cele trei acţiuni. Aceste companii le-am ales atât în urma semnalelor venite de la clienţii noştri cât şi pentru a acoperi sectoare nereprezentate la BVB, cum ar fi cel al telecomunicaţiilor. Punem la dispoziţia clienţilor cele mai modern platform, la costuri extreme de accesibile, chiar şi pentru investitorii de retail", a declarat Mihaela Bîciu, directorul general al Tradeville.

Ca furnizor de lichiditate, Tradeville va afişa în piaţă cotaţii de cumpărare şi vânzare la un ecart de maximum 2%.

"Ne propunem să ţinem piaţa informată, prin furnizarea de rapoarte ale companii şi de analiză, pentru ca investitorii să ia decizii în conformitate cu informaţiile relevante", a explicat Bîciu.

De asemenea, pentru a stimula furnizorii de lichiditate, BVB îşi propune să le ofere anumite discounturi – în cazul de faţă, al ATS Internaţional discountul mergând până la 0,137% din valoarea volumului tranzacţionat.

Primele tranzacţii cu cele trei acţiuni accesibile de azi prin BVB s-au efectuat la preţuri în creştere pentru E.ON şi Deutsche Telekom, respectiv în scădere pentru Bayer. Astfel, acţiunile E.ON (EOAN) au deschis pe BVB printr-o tranzacţie încheiată la preţul de 81,80 lei, în urcare cu 0,66% faţă de echivalentul în lei al ultimei cotaţii de pe bursa din Frankfurt – 81,26 lei.

Prima tranzacţie cu titluri Deutsche Telekom (DTE) s-a perfectat la 45,18 lei, în urcare cu 0,87%, în vreme ce primul schimb cu acţiuni Bayer (BAYN) s-a efectuat la cotaţia de 242,80 lei, în scădere cu 0,60% faţă de închiderea de ieri.

După aproape două ore de tranzacţionare, cele mai lichide erau titlurile Bayer, cu peste 415.000 lei, celelalte trei acţiuni de pe ATS Int. nereuşind să treacă de 1.000 lei niciuna.