Conferinţa ONU a „luat notă” azi de dimineaţă de Acordul de la Copenhaga împotriva încălzirii globale, încheiat ieri, ceea ce îl face operaţional, potrivit unui analist, transmite AFP.

Acest acord adoptat vineri de liderii a 30 de state industrializate şi emergente a fost prezentat celor 193 de ţări membre ale Convenţiei ONU privind clima.

Termenul a „lua notă„ acordă un statut legal suficient pentru a face acordul operaţional fără a fi nevoie de aprobarea părţilor, potrivit explicaţiilor date de Alden Meyer, directorul Union of concerned scientists.

Acordul de la Copenhaga, un document de numai trei pagini, fixează ca obiectiv limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale.

Acesta prevede de asemenea 30 de miliarde de dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 şi 2012), apoi o creştere până la 100 de miliarde de dolari până în 2020, destinaţi cu prioritate ţărilor celor mai vulnerabile, pentru a le ajuta să se adapteze la impactul schimbărilor climatice.

SURSA: Mediafax