Proiectul textului, care va servi drept document de bază la negocierile în perspectiva summitului privind schimbările climatice ce se va desfășura la sfârșitul lui 2015, la Paris, a fost adoptat la finalul a două săptămâni de negocieri intense, a precizat ministrul peruvian.

Conferința ONU asupra schimbărilor climatice (COP20) a fost prelungită vineri cu 30 de ore, din cauza divergențelor dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, marile state emergente solicitând celor bogate să-și asume eforturi suplimentare, având în vedere răspunderea lor istorică în privința schimbărilor climatice.

Unul dintre obiectivul reuniunii la Lima a fost să se ajungă la un acord privind angajamentele sau contribuțiile naționale pe care țările și le vor asuma în 2015 pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Formatul contribuțiilor vizează în mod concret anul de referință, perioada de angajament, planul de acțiune, sectoarele vizate și metodologia aleasă.

Angajamentele ar trebui să permită o reduce globală a emisiilor de gaze de la 40% la 70% până în 2050, o măsură absolut necesară pentru a putea limita creșterea temperaturii globale la 2°C fata de epoca preindustrială.

La reuniunea de la Lima au participat aproximativ 10.300 de delegați din 195 de țări.

AGERPRES