Eurodeputatul liberal Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, EU4Health, anunţă un acord istoric pentru Sănătate: numai puţin de 5,1 miliarde de euro vor fi alocaţi sănătăţii cetăţenilor din Uniunea Europeană, dintre care cel puţin 20% pentru prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii.

Programul independent de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health, va fi finanțat din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Banii vor oferi oportunități importante pentru a consolida sistemul de sănătate din România și celalate state UE și pentru a lupta împotriva inegalităților din Sănătate, inclusiv prin transformare digitală, asigurarea medicamentelor la prețuri accesibile și abordarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate, transmite Buşoi într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pentru România, EU4Health reprezintă garanția luptei împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, a continuării și extinderii programelor de prevenție și screening și a promovării vacinării, mai spune eurodeputatul.

Mesajul integral postat de Cristian Buşoi

„Acord istoric pentru Sănătate! 5,1 miliarde  euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni. Cel puțin 20% din buget va fi rezervat prevenirii bolilor și promovării sănătății

Am ajuns aseară la un Acord istoric pentru sănătatea tuturor cetățenilor europeni în urma negocierilor pe care le-am purtat cu Comisia Europeană și Consiliul UE pentru Programul independent de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health.

Am fost responsabilul Parlamentului European pentru acest Program. Este o victorie a României și o mare mulțumire personală!

Mulțumesc comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pentru tot efortul depus și dialogul permanent pe care l-am avut pentru definirea Programului, mulțumesc ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, pentru că a susținut finanțarea fără precedent a acestui Program și mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European și mai ales celor din Grupul PPE pentru mandatul puternic pe care mi l-au oferit pentru a negocia acest Program și pentru sprijinul acordat în a tripla finanțarea pentru EU4Health, la 1,7 miliarde, la 5,1 miliarde de euro.

EU4Health va fi finanțat din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Suma fără precedent pe care am obținut-o va oferi oportunități importante pentru a consolida sistemul de sănătate din România și celalate state UE și pentru a lupta împotriva inegalităților din Sănătate, inclusiv prin transformare digitală, asigurarea medicamentelor la prețuri accesibile și abordarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate .

Cel puțin 20% din bugetul totalul total al Programului este rezervat promovării sănătății și prevenirii bolilor. Pentru România, EU4Health reprezintă garanția luptei împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, a continuării și extinderii programelor de prevenție și screening și a promovării vacinării. Totodată, Programul ne va permite să finanțăm Cercetarea în domeniul Sănătății, în acord cu provocările curente și să digitalizăm sistemul de sănătate.

Cu EU4Health vom avea de asemenea certitudinea unor stocuri suficiente de medicamente, echipamente și materiale sanitare pentru a depăși mai ușor perioadele de criză medicală și tot EU4Health va susține inițiativele globale de sănătate, de exemplu acțiuni propuse de OMS.”