Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cu ţara vecină pentru cazurile grave, care nu pot fi rezolvate la noi. În schimb, România s-a angajat să le trimită ungurilor plămânii care nu sunt compatibili cu pacienţii de la noi. Deocamdată, nu s-a stabilit o listă, însă bolnavii îşi pun toate speranţele în acest acord. După luni de negocieri, România a reuşit să încheie un acord cu Ungaria pentru transplantul pulmonar. 15 bolnavi aflaţi în stare gravă ar urma să fie operaţi de medicii din ţară vecină în fiecare an, scrie stirileprotv.ro.

”Aceste condiţii se referă la schimbul reciproc de organe. Atunci când avem donator care nu e compatibil în România, acest organ se duce în Eurotransplant cu prioritate în Ungaria.″, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ungaria este deja membră Eurotransplant, o organizaţie din care fac parte 8 ţări europene care se ajută între ele cu organe. În România, se face transplant pulmonar de 2 ani, însă medicii nu au suficientă experienţă pentru a opera cazurile grave. 6 intervenţii au avut loc până acum la spitalul Sfânta Maria, toate sub coordonarea chirurgului Igor Tudorache, venit special de la Hanovra. Anul acesta, s-au făcut doar 2.

Motivul numărului mic de intervenţii este lipsa de organe. Iar în condiţiile în care s-au prelevat plămânii de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, nu au fost compatibili cu cei aflaţi pe lista de aşteptare. 31 de bolnavi au nevoie de o astfel de intervenţie, spun autorităţile din sănătate. De la începutul anului, s-au prelevat 8 perechi de plămâni. 6 au fost trimise la Eurotransplant, însă, după testele speciale, doar 3 au putut fi transplantate. Acordul cu Ungaria va intra în vigoare de la 1 septembrie.