Acest acord prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională.

Parlamentul ucrainean a aprobat amendarea Codului Penal care deschide calea eliberării Iuliei Timoșenko din închisoare, scrie BBC, la scurt timp după ce votat demiterea din funcție a ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, un apropiat al președintelui Ianukovici, găsit responsabil pentru măsurile represive din ultimele zile. Nu se știe deocamdată când fostul premier și principalul rival politic al președintelui Ianukovici, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de șapte ani, va fi eliberată. Modificarea Codului Penal trebuie promulgată de președintele Ianukovici

La scurt timp după anunţul semnării documentului, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut guvernului şi opoziţiei din Ucraina să treacă 'de la cuvinte la fapte' şi să pună în practică acordul de ieşire din criză semnat vineri în prezenţa mediatorilor europeni.

Acordul 'este un compromis necesar pentru lansarea indispensabilului dialog politic' care să-i permită Ucrainei să iasă din criză, a apreciat Herman Van Rompuy. Tuturor părţilor le revine responsabilitatea de a fi 'curajoase şi de a trece de la cuvinte la fapte', a adăugat preşedintele Consiliului European, citat într-un comunicat de presă.

Documentul a fost semnat la numai câteva ore după ce preşedintele Viktor Ianukovici anunţase alegeri prezidenţiale anticipate, o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, concesii majore după baia de sânge din ajun în centrul Kievului.

'Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor prezidenţiale anticipate', a declarat preşedintele într-un comunicat, fără a specifica vreo dată. 'Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004', care reduce prerogativele prezidenţiale în favoarea guvernului şi parlamentului, precum şi formarea unui 'guvern de uniune naţională', se mai spune în comunicat.

Promisiunea lui Ianukovici a fost urmată de fapte, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) votând vineri seară, cu o largă majoritate, în favoarea revenirii la Constituţia din anul 2004, care acorda preşedintelui puteri mai puţin importante decât cele prevăzute de actuala lege fundamentală din Ucraina.

În prezent, rămâne de văzut cât de dornice sunt cele două părţi să pună în practică acordul abia încheiat, în condiţiile în care situaţia din centrul Kievului continuă să fie neclară.

În prima parte a zilei violenţele au continuat la Kiev, când manifestanţii, potrivit Ministerului de Interne, au deschis focul asupra forţelor antirevoltă, încercând să spargă cordoanele de securitate pentru a se deplasa la parlament.

Protestatarii au încercat să ia cu asalt şi Rada Supremă. 'Pe strada Institutskaia se trage în trupele de interne. Încercăm să verificăm informaţiile despre victime. Există intenţia de a sparge cordoanele pentru a ajunge la parlament', a declarat Serghei Burlakov, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne.

Anterior, unul din liderii partidului Batkivşcina/Patria, Arseni Iaţeniuk, prezent la sesiunea plenară a Radei, a declarat că în incinta parlamentului au intrat trupe înarmate ale Ministerului de Interne.

sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: