Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se declară „uşurat” că Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la un acord, sub egida Rusiei, pentru încetarea ostilităţilor în Nagorno-Karabah, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

„Obiectivul nostru constant este bunăstarea civililor, accesul umanitar şi protejarea vieţilor”, a adăugat el, răspunzând unor întrebări despre acest conflict în cadrul conferinţei sale de presă cotidiene.

”Le suntem extrem de recunoscători autorităţilor ruse”

„Vom continua să avem contacte cu părţile implicate şi cu co-preşedinţii Grupului de la Minsk (SUA, Rusia, Franţa) pentru a vedea cum putem ajuta” la punerea în aplicare a acestui acord de încetare a focului, a precizat purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre termenul „uşurat” folosit de secretarul general, Stéphane Dujarric a precizat că asta „înseamnă evident o primire favorabilă” a acordului încheiat.

„Le suntem extrem de recunoscători autorităţilor ruse pentru ce au făcut. Sentimentul de uşurare vine din speranţa că (acordul) va pune capăt suferinţelor civililor”, a insistat el, potrivit presei internaționale.

Luni, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida ONU un acord de încetare a ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah, care consfinţeşte victoriile militare ale azerilor după şase săptămâni de lupte sângeroase.

Azerbaidjanul își cere scuze

În context, Ministerul de Externe din Azerbaidjan a anunţat luni că trupele azere au doborât din greşeală un elicopter militar rus în apropierea graniţei cu Armenia, transmiţând totodată Moscovei scuze pentru acest incident şi disponibilitatea de a-i plăti despăgubiri.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un elicopter militar al forţelor sale, de tipul MI-24, a fost doborât deasupra Armeniei, nu departe de frontiera cu Azerbaidjan, doi membri ai echipajului fiind ucişi, iar un altul a fost evacuat cu răni de gravitate medie.

Aparatul de zbor a fost lovit în timp ce însoţea o coloană de vehicule de la o bază militară rusă în Armenia.

Elicopterul survola împrejurimile satului armean Erash, învecinat cu Nahicevan, un teritoriu azer autonom separat de restul Azerbaidjanului de teritoriul Armeniei.