"Am interacţionat cu foarte mulţi crescători de animale şi majoritatea au apreciat hotărârile de guvern adoptate în urmă cu trei săptămâni. Acum suntem în plină campanie de primire de cereri. Până pe 10 noiembrie au ocazia să investească în genetică prin cumpărarea de berbecuţi şi prin cumpărarea de juninci, astfel încât să ajungă la un nivel minim de animale. Mă bucur că au apreciat această măsură, pentru că investiţiile în genetică înseamnă o producţie mai mare la carne şi la lapte, deşi mulţi crescători au spus că timpul este foarte scurt. Probabil, vom mai avea o nouă sesiune şi în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiţii foarte mari pentru a se revigora", a spus Daniel Constantin, după ce a vizitat mai bine de trei ore târgul de agricultură Indagra.

Acesta a subliniat că declinul efectivelor de bovine a fost stopat în anul 2014, înregistrându-se chiar şi o uşoară creştere. Din păcate, embargoul impus de Federaţia Rusă a creat probleme suplimentare crescătorilor de animale, însă ministrul a anunţat că MADR va veni cu un sprijin mult mai consistent pentru sector în anul 2015.

"După mulţi ani în care efectivele la bovine au scăzut, am oprit acest declin şi efectivele chiar au început să crească în acest an. Acum avem problema cu embargoul impus de Federaţia Rusă şi crescătorii au o problemă suplimentară, de aceea anul următor am decis să venim cu un sprijin mult mai mare, dublu la anumite categorii şi chiar de patru ori mai mare la alte categorii, pentru a sprijini creşterea efectivelor şi a producţiei, lucruri care se vor regăsi în costul de producţie", a adăugat ministrul Agriculturii.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achiziţionarea de berbeci din rase specializate – cel mult 2.500 lei/cap şi de juninci într-un cuantum de maximum 5.000 lei/cap.

Târgul Internaţional de Agricultură Indagra 2014 se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2014 şi a reunit peste 450 de firme din 22 de ţări.

AGERPRES