Potrivit acestora, persoanele care au confirmarea sau suspiciunea infectării cu coronavirus trebuie să restricţioneze contactul cu animalele de companie şi cele domestice, în acelaşi mod în care procedează în cazul contactului cu alte persoane.

„Atunci când este posibil, ar trebui să lăsaţi animalele în grija altor membri din casă sau din gospodărie. În cazul în care trebuie să aveţi grijă singuri de animalele dumneavoastră, este indicat să vă spălaţi pe mâini înainte şi după contactul cu acestea, precum şi să respectaţi normele generale de igienă. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic. În cazul în care nu sunteţi infectat, interacţiunea cu animalele dumneavoastră se poate realiza în condiţiile normale, cu respectarea normelor de igienă recomandate”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

Măsuri de precauție

Totodată, reprezentanţii ANSVSA recomandă unele măsuri de precauţie în ceea ce priveşte animalele de companie şi cele domestice.

Potrivit acestora, apa şi alimentele pentru animale trebuie să fie curate, precum şi obiectele folosite pentru acestea. De asemenea, persoanele care îngrijesc animalele trebuie să se spele pe mâini după ce au manipulat alimentele, proviziile şi dejecţiile animalelor şi să schimbe cât mai des aşternutul folosit pentru acestea.

De aseemenea, potrivit unor studii ale comunităţii ştiinţifice internaţionale, menţionate de reprezentanţii ANSVSA, coronavirusurile reprezintă o familie virală extrem de numeroasă, astfel că unele coronavirusuri induc boala la oameni, altele la anumite populaţii de animale.

Există posibilitatea virusul ucigaș care infectează oamenii, rareori să poata infecta şi animalele. Totodată, structura genetică a virusului SARS-COV-2 sugerează faptul că sursa iniţială a fost de origine animală. „Cu toate acestea, în urma analizei datelor disponibile în prezent, transmiterea virusului SARS-COV-2 de la oameni la alte specii de animale este foarte puţin probabilă”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, virusul SARS-COV-2 se leagă de anumiţi receptori celulari specifici, lucru care permite accesul în celulele gazdei. Deşi aceşti receptori au fost identificaţi în speciile de animale domestice şi par să fie capabili să interacţioneze cu virusul uman, simpla prezenţă a receptorilor nu reprezintă o condiţie suficientă pentru ca animalele să fie infectate.

„Acest lucru se explică prin faptul că virusul nu foloseşte doar receptorii celulari, ci şi alte componente celulare pentru a se replica în interiorul celulei”, se menţionează în comunicat.

Potrivit ANSVSA, în prezent, comunitatea ştiinţifică internaţională a prioritizat investigarea posibilităţii transmiterii virusului între animale şi oameni, prin alimente şi prin contactul cu mediul înconjurător, existând numeroase studii iniţiate în acest sens.

„Până la apariţia unor noi dovezi/studii ştiinţifice care să aducă informaţii suplimentare cu privire la transmiterea SARS-COV-2 între animale şi oameni, animalele de companie şi cele domestice nu trebuie considerate drept o posibilă sursă de infecţie cu virusul SARS-COV-2.”, se mai precizează în comunicat.