Violeta Alexandru continuă să își dea interesul și să facă ordine în sistem. De această dată, ministrul Muncii a efectuat o vizită la Casa de Pensii de la Pitești.

Într-o postare pe pagina de facebook, Violeta Alexandru susține că și-a propus ca de două ori pe săptămână să facă vizite pentru a vedea cum merg lucrurile în țară. Potrivit ministrului, concediile nu sunt „o scuztă” pentru a reduce ritmul de lucru.

De această dată, Alexandru a fost la Casa de Pensii de la Pitești, unde peste 70 de dosare de pensii au fost blocate, din cauza neconfirmării stagiului de cotizare din Spania sau din Italia, iar ministrul promite rezolvarea acestei probleme în cel mai scurt timp.

„Astăzi la Pitești. Mi-am propus să merg în teritoriu de cel puțin 2 ori pe săptămână. Să văd cum se lucrează; știu că este perioada concediilor însă aceasta nu este o scuză pentru a reduce ritmul de lucru.

La Casa de Pensii, am stabilit la nivelul conducerii faptul că se vor depune toate eforturile pentru a soluționa toate dosarele de pensii cu termen depășit. Văd că mai sunt 27, dosarele unor persoane care au câștigat în instanță drepturi și care trebuie să pună la dispoziția CJP Argeș diferite adeverințe. La pensii comunitare, 77 de dosare sunt blocate din cauza neconfirmării stagiului de cotizare din Spania sau din Italia.

Voi suna din nou autoritățile spaniole, văd că s-au îmbunătățit lucrurile dar nu sunt mulțumită de ritmul de eliberare a formularului care confirmă stagiul de cotizare din aceste două țări. Cu Italia lucrăm greu. Nu renunț, dar intrarea în concedii a autorităților italiene, pe lângă numărul redus de persoane la serviciu în contextul pandemiei, are efecte, din păcate, negative asupra ritmului în care mă străduiesc să se recupereze întârzierile. Continui eforturile de determinare a instituțiilor omoloage din aceste state să comunice informațiile necesare cât mai rapid.

În ce privește arhiva, mai este de lucrat. Acolo unde sunt mai multe instituții în aceeași clădire, Casa județeană de Pensii și ANPIS, în situația de la Pitești, unul depinde de celălalt. Unul este proprietar și deci îndreptățit să facă investiții, altul utilizator și așteaptă după primul. Cert este că pe unul dintre pereți am văzut infiltrații, situație având consecințe directe asupra sănătății angajaților care stau în zona arhivei dar și, potențial, asupra dosarelor plasate în imediata apropiere a peretului respectiv. Arhiva Casei de Pensii Argeș se va împărți între două locații, am fost să văd noua locație. M-a pus pe gânduri ce am văzut și voi cere Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice să dispună verificarea contractului”, scrie Alexandru pe facebook.

Nu renunță la teren

Totodată, ministrul a mai precizat că a efectuat o vizită surpriză și la ITM Argeș, unde birourile erau complet goale, iar explicația conducerii ar fi fost că toți angajații sunt la pe teren, însă nimeni nu avea informații cu privire la locul unde s-ar afla aceștia.

„Fiind în Pitești, m-am gândit să văd cum merge activitatea la ITM Argeș. Birourile goale. Fotografiile sunt elocvente. Toți angajații sunt pe teren, mi s-a spus. Am cerut să mergem pe teren, inopinat, să vizităm, aleatoriu, o firmă unde se află o echipă a ITM în control. Conducerea nu avea informații concrete privind locația fiecărui inspector sau firmele pe care urma să le verifice.

La statistici totul este bine, în teren se văd altfel de lucruri.

De aceea, nu renunț la teren. O să revin și aici după ce primesc toate informațiile”, mai scrie Alexandru.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea.