F-22 Raptor produs de Lockheed Martin / Boeing este un avion de vânătoare cu un singur loc, face parte din generația a cincea de avioane militare care dispun de supermanevrabilitate și tehnologie stealth. A fost proiectat în primul rând ca un avion de vânătoare cu superioritate aeriană, dar are și alte capabilități adiționale cum ar fi atacuri la sol, tehnici de luptă folosind arme electronice și rolul de interceptare a semnalelor inamice.

Lockheed Martin Aeronautics este principalul contractor și este responsabil pentru marea parte din fuzelaj, pentru sistemele de armament și pentru asamblarea finală a lui F-22 Raptor. Partenerul de program Boeing Defense, Space & Security a furnizat aripile, fuzelajul de la pupa, integrarea echipamentelor de zbor și control și toate sistemele de antrenare a piloților și a sistemelor de mentenanță.

Aeronava a fost denumită F-22 și F/A-22 în anii de dinaintea intrării în serviciul US Air Force în decembrie 2005, când a fost redenumit ca F-22A.

În pofida unei perioade de dezvoltare prelungite și costisitoare, forţele aeriene americane consideră că F-22 este o componentă critică pentru viitorul puterii aeriene tactice a Statelor Unite și mărturisește că aeronava nu are rival în comparație cu alte avioane de vânătoare existente sau în construcție, în timp ce Lockheed Martin afirmă că pentru F-22 Raptor combinația de tehnologie stealth, viteză, agilitate, precizie și conștientizarea situației în colaborare cu abilitățile de luptă aer-aer și aer-sol, îl fac să fie cel mai bun avion de vânătoare din lume.

Angus Houston, șeful Forțelor de Apărare australiene  a spus în 2004 ca „F-22 va fi cel mai impresionant avion de vânătoare construit vreodată.”