'Faţă de cifrele actuale, care arată o absorbţie de aproximativ 55%, estimarea noastră este mai optimistă. Poate părea un salt foarte mare dar se bazează pe ceea ce avem clar în casă, cheltuieli deja făcute sau cheltuieli care urmează şi sunt destul de sigure, fiind vorba de următoarea lună. Se păstrează practic decalajul pe care l-am avut de la început faţă de alte regiuni de dezvoltare. Au fost şi factori externi ai programului care ne-au afectat, în principal procedurile de achiziţie publică, dar şi factori care ţin de beneficiari. Am avut, de multe ori, proiecte suspendate. Şi programul a fost suspendat la rândul său din cauza unor probleme legate, până la urmă, tot de procesul de achiziţii publice', a precizat Dan Nicula.

Un alt factor care a afectat gradul de absorbţie la ADRBI a fost acela că alocarea iniţială pentru regiunea Bucureşti – Ilfov era mai mică cu circa 150 de milioane de lei.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) a organizat joi Conferinţa ,,Regio – realizări şi perspective în regiunea Bucureşti Ilfov'. Evenimentul se înscrie în acţiunile realizate de ADRBI sub egida Comisiei Europene şi a Comitetului Regiunilor în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor, OPEN DAYS 2015.

'Pentru următoarele luni rămân câteva provocări. Avem câteva zeci de proiecte cu risc de neimplementare, deci care nu se vor termina la 31 decembrie 2015. Aceste proiecte mai au o şansă, în sensul că în perioada imediat următoare vom asigura cadrul contractual, însă este şi o provocare pentru beneficiari pentru că acestea trebuie să găsească resursele financiare să le finalizeze. Plăţile programului nu vor depăşi data de 31 decembrie 2015. Trebuie ca beneficiarii să înţeleagă acest lucru şi să găsească resursele. În caz contrar, după sfârşitul perioadei de implementare, la depunerea raportului final, dacă proiectul nu este finalizat şi funcţional vom demara procedurile pentru demararea sumelor deja plătite. Estimările ADRBI arată că nu vor exista multe proiecte în situaţia aceasta', a spus Dan Nicula.

În cadrul POR 2007-2013, au fost depuse 837 de proiecte din care 331 contractate. Valoarea totală alocată pentru proiectele contractate s-a situat la 1,7 miliarde de lei, cei mai mulţi bani mergând către ,,Dezvoltare urbană' – 589 milioane lei pentru 56 de proiecte contractate. Pentru ,,mediul de afaceri', valoarea totală alocată pentru proiectele contractate s-a situat la 211 milioane lei, pentru 208 proiecte contractate.

În cadrul evenimentului au fost prezentate şi dezbătute experienţele şi rezultatele implementării Regio – Programul Operaţional Regional în Bucureşti Ilfov, în cei nouă ani de implementare.

SURSA: Agerpres