Anunţul vine după câteva săptămâni de discuţii cu boardul SABMiller, care a respins precedentele oferte ale grupului belgian AB InBev, de 38, 40 şi, respectiv, 42,15 lire sterline per titlu. Luni, acţiunile SABMiller au urcat la Bursa de la Londra cu 0,7%, la 36,93 lire sterline, evaluând compania la 60,1 miliarde de lire sterline. 

Tot luni, cel de al patrulea acţionar al SABMiller a respins ca insuficientă oferta de preluare în valoare de 100 de miliarde de dolari lansată de Anheuser-Busch InBev. 

'Avem încredere în boardul companiei şi ne bazăm pe aprecierea lor. Ei au spus că preţul este prea mic şi suntem de acord cu ei', a declarat Dan Matjila, director general la Public Investment Corporation (PIC), entitate care deţine aproximativ 3% din acţiunile SABMiller.

Matjila a adăugat că PIC, care gestionează fondurile de pensii ale angajaţilor din sectorul public din Africa de Sud, are nevoie de mai multe detalii cu privire la intenţia AB InBev privind listarea noii companii rezultată în urma fuziunii la bursa de la Johannesburg. 

Din 16 septembrie, când Annheuser-Busch InBev şi-a exprimat intenţia de a prelua SABMiller, acţiunile companiei britanice au urcat la Bursa de la Londra de la 29,33 la peste 36 de lire sterline. 

Reprezentanţii AB InBev şi-au exprimat încrederea că oferta îmbunătăţită va fi atractivă pentru acţionarii SABMiller. 

Compania care ar rezulta în urma tranzacţiei ar produce aproximativ o treime din cantitatea de bere consumată pe plan mondial, cu vânzări anuale de 73,3 miliarde de dolari. 

InBev, care deţine brandurile Budweiser, Stella Artois şi Corona, domină piaţa din America Latină, în timp ce SABMiller are o prezenţă importantă în Africa şi Asia. 

SAB, producătorul brandurilor Miller Lite, Peroni şi Grolsch, nu reuşeşte să înregistreze creştere în Europa şi America de Nord. Compania, cu sediul la Londra, a anunţat recent că a compensat declinul din Europa şi piaţa dificilă din SUA prin reducerea costurilor şi orientarea spre consumatorii din ţările în curs de dezvoltare din America Latină şi Africa. 

SABMiller plc. este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participaţii în societăţi producătoare de bere sau acorduri de distribuţie pe şase continente. Ursus Breweries parte din grupul SABMiller plc şi este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's şi Stejar. 

AGERPRES