FMI a confirmat solicitarea din partea Greciei, precizând că s-a stabilit termenul de 30 iunie pentru plata sumei de 1,6 miliarde de euro. FMI a informat că va regrupa plăţile datorate în iunie, aşa cum prevăd regulile instituţiei: "ţările membre au posibilitatea de a cere regruparea mai multor plăţi" din datoria lor "într-una singură", potrivit acestui text.

Grecia avertizase miercuri creditorii internaţionali că, în lipsa unui acord rapid, nu va plăti rata de 300 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, scadentă vineri.

Grecia mai are încă trei rate de achitat către FMI în iunie, în total de 1,23 miliarde de euro.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.

În dificultate financiară, Atena este în negocieri cu creditorii ei, UE şi FMI, asupra unui acord ce ar debloca ultima tranşă de împrumuturi internaţionale acordate ţării, reprezentând 7,2 miliarde de euro, pentru a-şi onora datoriile, aminteşte France Presse.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a discutat miercuri la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker despre planul acestui acord, dar divergenţele au apărut din nou. Cu toate acestea, Alexis Tsipras a asigurat că negocierile vor continua în zilele următoare.

Vineri, Alexis Tsipras va informa Parlamentul elen asupra negocierilor în curs de desfăşurare cu creditorii.


Te-ar putea interesa și: