Suma de 300 de milioane de euro aferentă primului împrumut pentru politici de dezvoltare aprobat de Banca Mondială a intrat în contul Ministerului Finanţelor Publice, a declarat pentru Mediafax  directorul general al Trezoreriei statului, Laurenţiu Andrei.

„Pot să confirm că banii de la Banca Mondială din primul împrumut pentru politici de dezvoltare, în sumă de 300 de milioane de euro, au intrat în contul Trezoreriei deschis la Banca Naţională a României”, a spus Laurenţiu Andrei.
Anterior, reprezentanţi ai Băncii Mondiale au declarat că banii din cadrul primului împrumut au fost viraţi marţi.

La mijlocul lunii iulie, Consiliul Director al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), parte a Băncii Mondiale, a aprobat primul împrumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de 300 milioane euro, acordat României, precum şi Strategia de parteneriat de ţară a Băncii Mondiale în România pentru perioada 2010 – 2013.
Împrumutul are o scadenţă de 14 ani şi o perioadă de graţie de 13 ani şi jumătate.

A doua tranşă, abia la anul

Un reprezentant al biroului Băncii Mondiale la Bucureşti a anunţat, luni, că instituţia a amânat vizita de evaluare în România, programată pentru finele lunii octombrie, până la formarea noului guvern, la patru zile după o decizie similară a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Pachetul de asistenţă financiară în valoare de 19,95 de miliarde euro convenit cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale (BM) include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar.

Al doilea împrumut din totalul de un miliard de euro de la BM este programat pentru prima parte a anului viitor, în condiţiile în care, iniţial, banii trebuia să fie viraţi până la sfârşitul acestui an.