În perioada octombrie-decembrie 2011 banca franceză, una din cele mai expuse la Grecia, a înregistrat pierderi nete de 3,07 miliarde de euro (4,07 miliarde de dolari), de la 328 milioane de euro în perioada similară din 2010. Analiştii estimau pierderi de 2,7 miliarde de euro. Pierderile la divizia sa din Grecia se ridică la 352 milioane de euro în trimestrul patru şi la 2,38 miliarde de euro în 2011.

“În 2012 principala temere este necesitatea relansării creşterii economice”, a afirmat joi directorul general al băncii, Jean-Paul Chifflet.

Credit Agricole, împreună cu BNP Paribas SA şi Societe Generale SA, îşi reduc costurile deoarece criza datoriilor din Europa a redus veniturile din tranzacţionare iar autorităţile de reglementare au impus reglementări mai stricte privind capitalul.

Joi, la bursa de la Paris, acţiunile Credit Agricole au scăzut cu 4,2%, la 4,80 euro, anul acesta acţiunile băncii înregistrând o creştere de 12%, în timp ce acţiunile BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, au urcat în 2012 cu 18% iar acţiunile Societe Generale, al doilea grup bancar francez, au înregistrat un avans de 32%.

Luna trecută Credit Agricole a injectat aproximativ două miliarde de euro în divizia sa din Grecia, Emporiki Bank, pentru a acoperi majorarea de capital la această divizie.

Emporiki Bank a intrat pe piaţa din România începând din 1996, deţinând 99,58% din capitalul Emporiki Bank România. În prezent deţine o reţea de 29 de unităţi operaţionale dintre care 14 sucursale sunt în Bucureşti.
SURSA: Agerpres