Cel puţin în ceea ce priveşte salariile bugetarilor, pare să existe dorinţa de a se continua în sensul deja existent. „Dacă vrem să fim serioşi, să avem o creştere reală şi sănătoasă, trebuie să stimulăm şi locurile de muncă, dar şi puterea de cumpărare a cetăţenilor. Şi nu doar cu o revenire de 5-10% la salarii, pentru că asta nu acoperă inflaţia, sporurile tăiate, salariul al 13-lea, taxele mărite. Fiecare bugetar a pierdut în jur de 40% din venituri. Trebuie să reparăm situaţia asta, până la capăt”, scria Ponta pe blogul personal acum câteva săptămâni.

Când vine însă vorba despre privatizarea, deja eşuată a Cupru Min, din declaraţiile de până acum ale liderilor USL şi în special ale lui Victor Ponta, rezultă o opoziţie clară la acest proiect. Ba chiar el a venit cu câteva soluţii alternative la privatizare, cum ar fi finanţări bancare sau trecerea societăţii Cupru Min în patrimoniul judeţului Alba. De altfel, Victor Ponta şi-a explicat pe larg părerea despre privatizări încă de acum câteva luni. El a declarat că strategia USL este de a bloca această iniţiativă a guvernului şi de a pune accent pe menţinerea locurilor de muncă prioritar atragerii de bani la buget.  „Prima noastră preocupare este să vedem cum putem să blocăm asemenea acţiuni şi doi, în strategia noastră pe care am prezentat-o şi o construim este o altă abordare. Abordarea nu este câţi bani intră la bugetul de stat din aceste privatizări, bani care se duc imediat. Primul lucru care va fi important apropo de modificarea legislaţiei este numărul de locuri de muncă. Niciun fel de societate română, străină, investitor român, investitor străin, investiţie publică sau investiţie privată nu se face decât dacă trece de primul examen. Şi primul examen este referitor la locurile de muncă garantate pe termen lung. Mai ales după experienţa Nokia trebuie să suflăm şi în iaurt. Asta se întâmplă în majoritatea ţărilor europene. Numai noi avem o abordare de colonie în care dăm imediat, vindem pe bani puţini, pe şpagă mare şi cu gândul că la anul când se închide poate n-om mai fi noi să vină oamenii să ne gonească”, spus în noiembrie 2011 şeful PSD.

Nici Crin Antonescu, copreşedinte al USL, nu pare să aibă o părerea prea bună despre privatizările anunţate anterior pentru următoarele luni. „PNL îşi exprimă indignarea faţă de modul în care primul ministru şi Guvernul României decid o temă de asemenea importanţă cum e tema resurselor naturale ale acestei ţări. Nu discut contextul şi oportunitatea deciziilor luate în cazul cuprului, Transelectrica, gazelor de şist, deşi sunt foarte multe semne de întrebare", a declarat Antonescu la începutul acestei luni.